Tony Olssons lillebror: Fick mordhot dagligen

Björn Brodin var bara fem år när hans storebror som 18-åring hamnade i fängelse första gången.

– Man förstod inte när man var liten varför han var borta väldigt ofta men det var ju för att han åkte in och ut ur fängelset, säger Björn Brodin i dokumentären i Sveriges Radio P1.

I fängelset blev Tony Olsson övertygad nazist. År 1998, när han satt inne för förberedelse till mord, blev han engagerad i ett teaterprojekt på anstalten. 

Dramatikern Lars Norén skrev en pjäs, döpt till ”7:3”, där fångarna spelade sig själva. Pjäsen blev kontroversiell på grund av att de medverkande fick uttrycka sina antisemitiska åsikter. 

Efter den sista föreställningen rymde Tony Olsson.

”Det är surrealistiskt”

Tillsammans med kumpanerna Andreas Axelsson och Jackie Arklöv rånade han en bank i Kisa. Rånbytet skulle användas för att genomföra en nazistisk revolution. 

Under rånarjakten sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström till döds i byn Malexander. 

Axelsson och Arklöv kunde gripas i Sverige, men Tony Olsson flydde till Costa Rica.

– Det är surrealistiskt. Att man ska vara bror till en person som begått ett av de värsta brotten i Sverige, säger Björn Brodin i dokumentären.

Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

”De skulle ta oss barn”

Omkring en vecka efter morden greps Olsson och överlämnades till Sverige.

Alla tre dömdes till livstids fängelse för mord. Vid tidpunkten för morden var Björn 14 år gammal. Kompisars och flickvänners föräldrar förbjöd sina barn att umgås med honom på grund av att de associerade honom med hans äldre bror.

– Vår familj fick ju mordhotsbrev dagligen. Min far följde oss till bussen varje dag för att han var orolig för vad som skulle hända, för folk hade skrivit i brev att de skulle ta oss barn, säger han.

Tony Olsson, som i dag är 47 år och har tagit efternamnet Byström, har nu fått sitt straff tidsbestämt. År 2023 släpps han ur fängelset. Men Björn Brodin, i dag 35, har svårt att se hur han skulle kunna försonas med honom.

– Man vill ju ha en bror, men det kommer jag aldrig få. 

Även Andreas Axelsson har fått sitt straff tidsbestämt, medan Jackie Arklöv fortfarande avtjänar ett livstidsstraff. År 2001 erkände han för polis att det var han som sköt de sista skotten på nära håll mot poliserna Olle Borén och Robert Karlström. 

Många glömmer att det var tre nazister, Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, som rånade Östgötabanken i Kisa den 28 maj 1999.

Källa: Expressen