Snattade på Systemet: ”Vad ska jag säga jag är beroende”


Två flaskor Vodka Explorer klassas bara som en ringa stöld, men snatteriet utlöste ändå ett relativt stort polispådrag. Något som väckte uppmärksamhet i Eksjö centrum i lördags.

Förklaringen finns i åtalet som redan hunnit väckas mot den misstänkta snattaren: Personalen på Systembolaget hade tryckt på överfallslarmet eftersom de först inte kom fram på 112.

Efter att snattaren knuffat till en butiksanställd som försökt ställa sig framför för att blockera vägen, tryckte de på larmet. Varpå två polispatruller strax efteråt dök upp i butiken.

Då var läget redan lugnt. Kvinnan hade gett upp efter att även en kund ställt sig framför henne och hindrat henne från att komma förbi.

Personalen berättar i förhören efteråt att de höll kvinnan under uppsikt redan när hon kom in på Systemet. Hon var känd efter tidigare snatterier.

Den butiksanställda som följde efter kvinnan såg hur hon stoppade två vodkaflaskor i väskan och sedan gick mot utgången – utan att passera kassan.

När personalen ropade efter kvinnan började hon småspringa och sedan ledde det ena till det andra.

Kvinnan i 25-årsåldern har erkänt den ringa stölden i polisförhör.

När hon blev ombedd att berätta fritt sa hon enligt förhörsprotokollet:

”Vad ska jag säga? Jag är beroende. Jag vill ha det så mycket så jag bara tar det. Jag fattar egentligen inte varför, jag vet ju att man inte ska snatta. Det är på ett sätt skitjobbigt.”

Att åtal väcks så snabbt efter ett misstänkt brott är inte helt vanligt. Men här var utredningen okomplicerad, brottet erkänt och kvinnan var redan åtalad misstänkt för ett annat snatteri, av mat i en butik i Nässjö.

Den nya brottsmisstanken kunde därför läggas till i det åtal som väcktes så sent som i slutet av augusti. Samtidigt justeras den föreslagna påföljden från 30 till 50 dagsböter om 50 kronor vardera.

Källa: Smålandstidningen