Navalnyj förgiftades på sitt hotellrum – inte på flygplatsen

Den 20 augusti i år fick ett plan nödlanda efter att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hastigt kollapsat. Tidigare har man misstänkt att Navalmyj  förgiftats innan han klev på flygplanet mellan sibiriska Omsk och Moskva. 

När nyheten kom spreds en bild på honom från flygplatsen där han drack en kopp te. Ett möjligt utfall var då att drycken hade spetsats med nervgiftet novitjok . 

Men nu har nya uppgifter framkommit. 

Hittade flaskor på hotellrummet 

På Instagram skriver teamet att man direkt efter händelsen börjat samla bevis för att klarlägga vad som hade hänt. Man förstod snabbt att han inte var ”överhettad” eller hade vattenbrist, skriver de i inlägget. 

På hotellrummet i Tomsk, som regimkritikern bodde på samma dag som han hamnade i koma, påstås man ha hittat en viktig pusselbit: Vattenflaskor med gift i. 

Klockan 20.00 på torsdagen kommer teamet att publicera en film på Youtube där man avslöjar vad som hände den 20 augusti.

Låg i koma under flera veckor

I veckan har Navalnyj lagt ut en bild på Instagram, där han uttalar sig för första gången sedan förgiftningen. 

”Jag kan fortfarande nästan inte göra någonting, men i går kunde jag andas själv hela dagen. Helt själv. Inte någon som helst utomstående hjälp, inte ens den enklaste ventil i halsen. Det tyckte jag mycket om”, skriver han bland annat. 

Efter kollapsen vårdades Navalnyj på ett sjukhus i Ryssland, där läkarna påstod att han inte blivit förgiftad. Efter påtryckningar transporterades han till sjukhuset Charité i Berlin, där analyser bekräftat att kollapsen orsakats av nervgiftet Novitjok.

I måndags fördömde Putin det han kallar ”substanslösa påståenden” om att Navalnyj blivit förgiftad med novitjok, rapporterar AFP.

Detta trots att två av varandra oberoende laboratorium – det ena Frankrike och det andra Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Sverige – också analyserat testerna och nått samma slutsats.

Texten uppdateras.

https://www.instagram.com/p/CFOnffrHZ0d/?igshid=fxtho4se4fzw?hidecaption=true

Texten uppdateras.

Stefan Löfven fördömde mordförsöket på Aleksej Navalnyj under en presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel den 3 september.

Källa: Expressen