Sebastian skadades svårt: ”Jag minns att jag låg på marken och skrek: Jag vill inte dö”


Det var i onsdags förra veckan som 27-årige Sebastian Mahmuti, som för tillfället bor i Jönköping, var på plats på Sotåsgatan i Huskvarna för att meka med sin moped tillsammans med en vän.

Mopeden hade strulat sedan en tid tillbaka men efter en stunds donande ville Sebastian Mahmuti testa den, för att se hur den gick. Han hoppade upp på mopeden för att testköra den i några meter – och valde därför att inte ta på sig en hjälm.

– Jag gasade iväg, men märkte ganska snabbt att gasvajern fastnade i maxläget. Det gick inte att få tillbaka den. Jag kom upp i minst 70 kilometer i timmen, säger Sebastian Mahmuti och berättar vidare att han först drabbades av total panik, men att han därefter tog ett snabbt beslut när han såg två personer med en barnvagn vid ett övergångsställe framför honom:

– Jag fattade själv att jag skulle krocka, men jag kunde tänka att jag inte ville skada någon annan. Så jag hade inget annat val än att väja och köra rakt in i en lyktstolpe.

Sebastian Mahmuti minns inte allt av händelsen efter det. Men det finns några tydliga bilder, känslor och ljud som han kommer ihåg. Bland annat att han försökte att röra på sig – utan att lyckas.

– Jag minns att jag låg på marken och skrek: ”Jag vill inte dö, jag har en dotter på tio månader”. Sedan kommer jag ihåg att min flickvän Fortesa var där och grät och att andra människor skrek att jag blödde från huvudet. Det var fruktansvärt, säger han.

27-åringen fördes därefter till Ryhov med ambulans med flera skador. Bland annat fick han skador i fyra nackkotor, samt att han bröt en handled och ett lårben. Han fick även sy 13 stygn i huvudet.

När tidningen pratar med Mahmuti sex dagar efter kraschen vårdas han fortfarande på sjukhus.

– På grund av nackskadan så har det blivit någon annan skada på mina nerver. Så fort man vidrör mina fingrar så känns det som att man tänder en tändare på dem. Läkarna säger att de inte vet om nervskadan kommer läka, vi får se. Jag hade tur som klarade mig. Jag hade kunnat få en hjärnskada med tanke på att jag inte hade hjälm.

Klarar du av att gå själv nu?

– Jag klarar av att ta mig upp för att gå på toa, men då behöver jag en rullator. Jag vet inte hur länge jag behöver vara kvar på sjukhuset men det kommer nog ta flera år innan jag har återhämtat mig helt, säger Sebastian Mahmuti, som även vill passa på att tacka alla som hjälpte honom i samband med olyckan:

– Ambulanspersonalen var där så snabbt och personerna runt omkring hjälpte mig så mycket. Jag hade nog inte överlevt annars. Sedan är jag så otroligt tacksam mot sjuksköterskorna på Ryhov som tar hand om mig så bra.

Som tidningen rapporterade när olyckan inträffade skrev polisen en anmälan om trafikolycka utan misstanke om brott.

Källa: Jnytt