Nya fynd ska ha gjorts om Estoniakatastrofen

På kvällen den 27 september 1994 lämnade M/S Estonia hamnen i Tallinn med destination Stockholm. Klockan 00.24 svensk tid skickade färjan ut nödanropet mayday. En kort stund senare sjönk Estonia söder om finska Utö.

852 människor dog, av dem 501 svenskar.

Enligt haverikommissionens slutsats var fästen och lås till Estonias bogvisir underdimensionerade, vilket ledde till att det slets upp under stormen och vatten forsade in.

Ska ha gjort nya fynd

En ny dokumentärserie, ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, vill ge nya svar om händelsen, och under arbetet med dokumentären ska man ha gjort nya fynd.

Produktionen vill inte gå in på vad det är.

– Precis som pressmeddelandet säger så är det ju något slags fynd som förändrar allt, säger Jessica Linnman, kommunikationsdirektör på Discovery Sverige.

Man har brutit mot gravfriden på platsen för att dokumentera vraket.

”Ärendet är av stort allmänintresse och detta var det enda sättet för produktionen att fastställa om den officiella förklaringen som finns tillgänglig i dag är trovärdig, eller om det finns omständigheter som inte har avslöjats för allmänheten”, säger kommunikationsdirektören Jessica Linnman i ett pressmeddelande.

Källa: Expressen