Norge: Därför har fler dött i Sverige

I helgen visade siffror från EU:s krismyndighet ECDC att Norge hade större smittspridning än Sverige med 24,8 smittade per 100 000 invånare. Motsvarande siffra i Sverige var 24,0. 

Men dödstalen är fortfarande låga jämfört med Sverige. 265 personer har dött i Norge jämfört med 5 851 personer i Sverige.

De låga dödstalen beror på att man stängde ned samhället snabbt vid rätt tidpunkt, sa Norges smittskyddsdirektör Frode Forland i SVT:s Morgonstudion under onsdagen.

– Hela samhället förstod att det var allvar och vi fick en snabb effekt. Jag tror att det är förklaringen till att vi har färre döda i Norge än i Sverige, sa Forland.

”Samma nivå nu” 

Den senaste tiden har det varit flera lokala utbrott i Norge, bland annat i Bergen.

– Vi har hamnat på ungefär samma nivå nu, de senaste talen visar att vi båda har en liten ökning igen. Men vi är ju jätteglada att Sverige är nere på en nivå som är ungefär samma som i Norge och att vi kan öppna gränsen igen. Men vi tycker att det är en hög nivå i Norge, säger Norges smittskyddsdirektör Frode Forland till SVT.

Han kommenterade också relationen mellan Johan Giesecke och Anders Tegnell. Forland har tidigare sagt att Giesecke ”borde vara mer ödmjuk”. 

– Giesecke är min tidigare chef och Tegnell  min goda kollega som jag möter på webbmöten varje vecka. Då är det okej att man kan diskutera strategin öppet. Och Johan har skickat en ursäkt på mejl för den tuffa tonen, sa smittskyddsdirektören.

Källa: Expressen