Kinnvalls dröm blev sann – men först ska han ta SM-guld med HV: ”Jag gick på magkänslan”


Från den 9 januari 2020 och fram till den sista grundseriematchen gjorde backen Johannes Kinnvall 23 poäng på 22 matcher. Det är en underdrift att säga att det flöt på rätt bra för HV-backen.

– Det blev ju en explosion poängmässigt. Mycket handlade om att vi fick igång powerplay-spelet och att vi överlag blev bättre. Det kändes som att jag hamnade i farliga ytor hela tiden och var ett konstant hot. Självförtroendet var på topp och man visste att man skulle få farliga lägen när man klev ut på isen, säger Johannes Kinnvall.

Ryktena började cirkulera direkt. Johannes Kinnvall var eftertraktad av flera NHL-klubbar. Det var dock inget som han ville varken lyssna eller tänka på där och då.

– Jag sa väldigt tidigt till min agent att vi tar det när säsongen är slut. Det går liksom inte att tänka på det hela tiden och samtidigt spela bra i HV.

När gick det upp för dig att det faktiskt inte bara var intresse utan att det var lag från NHL som ville skriva kontrakt med dig?

– Det var någon gång efter att slutspelet hade ställts in. Då började man bli lite nervös, glad och allt det där. När det väl skedde så fick man faktiskt nypa sig lite i armen. Det var jäkligt häftigt.

Kinnvalls val föll på Calgary Flames. Magkänslan spelade in en hel del kring det valet.

– Jag gick väldigt mycket på magkänslan. Men jag var i Calgary på deras camp förra sommaren och fick ett väldigt bra intryck. Det blev ett ganska enkelt val till slut.

Vad gjorde du den dagen du skrev på kontraket?

– Jag var hemma hos min svärfar och åt middag och då ringde klubben och ville skriva kontrakt. Då var det bara att åka och skriva ut papperna och skicka över till min amerikanska agent. Men jag var lite i en bubbla där så jag minns inte så mycket mer.

Firade ni inte?

– Vi hade träning på morgonen efter. Jag har för mig att vi drack lite champagne, men det blev inte mer än så.

Men för Kinnvall väntar alltså inte ett NHL-äventyr redan i år. Han kommer att stanna kvar i HV hela den här säsongen. Lite tråkigt kan man tycka, eller kanske väldigt moget?

– Jag tycker absolut inte att det känns tråkigt. Jag vill vara en mogen och redo spelare när jag åker över till NHL och jag har fortfarande mycket kvar att utveckla. HV hjälpte mig med det förra säsongen och jag tror att jag kan ta ännu fler steg när jag får stanna här ett år till och få en stor roll.

Kommer du att vara redo för NHL nästa säsong då?

– Jag kommer absolut att vara redo.

Men innan han åker över ska han vinna SM-guld med HV. För enligt Kinnvall är HV en guldfavorit.

– Absolut och vi ska se oss själva som det också. Men det är mycket som ska klaffa, inte bara att vi har ett bra lag på pappret. Vi ska få ihop det också. Men vi ska ha höga krav på oss, till och med högre än förra året.

Källa: Jnytt