Kända bokförlaget ger ut Jönköpingförfattarens nya bokserie: ”Jag vill skriva böcker för min inre tio-åring”


Solen skiner mot en klarblå hösthimmel när Oskar Källner öppnar ytterdörren hem till villan i Hovslätt. Familjen har nyligen flyttat hit från Uppsala. Det är härifrån som han skriver sina böcker numera – och alltid på sin lilla, lilla bärbara dator där distraherande appar och mejlkonton lyser med sin frånvaro.

Jag var typ tio år och blev fascinerad av äventyren och teknologins möjligheter.

Bokdebuten gjorde Oskar redan 2011 med ”Drakhornet” och sedan dess har det blivit ytterligare en handfull böcker.

Han fastnade tidigt för science fiction och fantasy.

– Det började på mellanstadiet när jag läste Jules Verne, den gamle fransmannen som är en av science fiction-genrens stora förfäder tillsammans med H.J. Wells. Jag var typ tio år och blev fascinerad av äventyren och teknologins möjligheter.

Efter Jules Verne följde fler stora science fiction-författare, bland annat Isaac Asimov.

– Jag älskar fantasy också, jag läste ”Sagan om ringen” när jag var tolv år och precis som Asimovs Stiftelseserie var ”Sagan om ringen” en sådan bok som förändrade en.

Han ler och fortsätter:

– Jag har alltid haft en passion för fantasy och science fiction och finner vanlig litteratur… lite tråkig i jämförelse.

Vi klickar väldigt bra i vår nördighet – vi har väldigt mycket samma nördighetsreferenser från vår barndom.

När Oskar träffade serietecknaren och illustratören Karl Johansson (Oskar kallar honom för Kalle kort och gott) på en science fiction-kongress för några år sedan var det en ”perfect match”.

– Vi började prata nästan direkt om att göra något ihop. Vi klickar väldigt bra i vår nördighet – vi har väldigt mycket samma nördighetsreferenser från vår barndom, vi har sett samma saker och vi tycker om samma saker, säger Oskar.

Efter att ha samarbetat kring ett bokomslag så fick sedan Oskar en idé om en hel bokserie. Kalle hakade på utan att tveka och i april släpptes de första två delarna i serien ”Imperiets arvingar”.

Totalt ska det bli tio böcker. Den tredje delen kom ut i slutet av augusti och del fyra planeras att släppas till våren. Böckerna är hittills sålda till Norge, Danmark och Finland och pitchas i skrivande stund för fler länder.

Genren är science fiction och målgruppen barn mellan nio och tolv år – men Oskar säger att de har vinnlagt sig att skapa böckerna i flera lager så att även vuxna ska kunna läsa och uppskatta dem.

– Samtidigt som jag vill skriva böcker för min inre 10-åring, vill jag också skriva böcker för mig själv. Man skriver de böcker som man själv vill läsa.

Några sidor in i boken är de sedan på väg ut i rymden tillsammans med sin mammas gamla besättning för att hitta henne…

Huvudkaraktärerna i Imperiet-serien är syskonen Alice, 12 år och Elias, 10 år som bor utanför Uppsala. En dag upptäcker de att deras mamma har blivit kidnappad av rymdvarelser.

Men värre ska det bli.

Det visar sig nämligen att deras mamma är en rymdvarelse. Några sidor in i boken är de sedan på väg ut i rymden tillsammans med sin mammas gamla besättning för att hitta henne…

Inte helt oväntat får Alice och Elias fundera en hel del kring sin egen identitet, vilket Oskar hoppas att många kan identifiera sig med – även om det i böckerna görs i kontexten av ett maffigt rymdäventyr.

Oskar säger att han hade hela ramhandlingen klar för sig innan han började skriva Imperiet-serien.

– Jag vet exakt hur det ska börja och sluta. Jag har en plan för hela serien och jag har en plan för varje bok, säger han.

– Det finns olika sorters författare. Det finns de som är mer äventyrsförfattare som bara sätter sig ner och börjar skriva, de vet inte själva vad de ska ha för karaktärer, vart de ska ta vägen eller hur det ska sluta. Sån är inte jag, jag är mer av en arkitekt.

Självklart kan det bli slitigt ibland och det var därför som jag bara orkade skriva noveller under ganska många år.

För att få ihop familjepusslet och vardagen med IT-jobb så arbetar Oskar oftast under sena kvällar.

– Jag slötittar aldrig på tv, utan ser bara på någon enstaka serie som jag tycker ger mig något. Men självklart kan det bli slitigt ibland och det var därför som jag bara orkade skriva noveller under ganska många år. Man är ingen supermänniska och det är också viktigt att känna sina egna begränsningar.

Samarbetet med Kalle är tajt. De skickar hela tiden texter och illustrationer mellan varandra och kommer med feed back.

– Vi jobbar i en sorts kreativ spiral, säger Oskar.

Hur är det att jobba ihop med någon jämfört med att sitta själv och skriva?

– Det är jätteroligt! Det ger en ökad kreativitet och vi kompletterar varandra väldigt bra tycker jag. Vi växte båda upp under 80-talet och är influerade av den häftiga nördkulturen som fanns då med japansk Anime, Star Wars, Blade Runner och allt sånt. Vi försöker att pumpa böckerna så fulla med häftiga och underbara saker vi bara kan.

Det kanske fanns andra människor som skulle kunna finna det intressant att vandra omkring i mina fantasier också.

Vad var det som fick dig att börja skriva böcker från allra första början?

– Svårt att säga. Av någon orsak så blev jag en skrivande människa. Jag har nog känt ända sedan jag var i tonåren att det har varit ett sätt att helt enkelt få ut allt det som finns inuti mig, säger Oskar.

Han fortsätter:

– Men det var först när jag var i 20-årsåldern som jag kom på att jag kanske kunde skriva ner dem på riktigt, att det kanske fanns andra människor som skulle kunna finna det intressant att vandra omkring i mina fantasier också.

I de noveller och böcker som Oskar hittills har gett ut, både via eget förlag och andra bokförlag, har han rört sig inom skräck, science fiction och fantasy-genrerna.

Han säger att han upplever att de här genrerna håller på att bli alltmer mainstream, vilket han välkomnar.

– Går du förbi en biograf i dag är det nästan bara rymdfilmer och superhjältar, och det pumpas ut fler och fler serier. Tvärtemot alla ‘förstå-sig-påare’ så visar streamingtjänsternas algoritmer att det är det här som folk vill ha och det tycker jag är jättekul. Diskbänksrealismen känns ganska långt bort.

Min förhoppning med Imperiet-serien är att det ska ge en ny generation ögon för vad science fiction kan vara som genre.

Kanske är det ett tecken i tiden, fortsätter Oskar, att Rabén & Sjögren nappade på hans idé om en science fiction-serie för unga. Enligt Oskar är det ett unikt projekt.

– Min förhoppning med Imperiet-serien är att det ska ge en ny generation ögon för vad science fiction kan vara som genre och ge dem en nyfikenhet att läsa mer och testa mer, säger han.

Lockar det att börja skriva på heltid i framtiden?

– Det vore fantastiskt – jag ska bara betala räkningarna först, säger Oskar.

Han ler och fortsätter:

– Just nu trivs jag mycket bra med mitt arbete som utvecklare, det är roligt och kreativt och det är en bra kombination att programmera och skriva. Men det är klart att det vore roligt med mer skrivtid. Vi får se vad som händer i framtiden.

Fakta: Oskar Källner

Ålder: 42 år.

Ort: Hovslätt.

Yrke: Systemutvecklare och författare.

Familj: Fru och barn.

Intressen: Dator/tv-spel, japansk anime, fantasy, science fiction och film.

Läser just nu: Lyssnar på ljudboken ”De dödas skuggor” av brittiska författaren Frances Hardinger.

Lyssnar på: Jag är gammal hårdrockare, gärna från 1980- och 90-talet. Men även techno.

Äter helst: Grillad fläskfilé med stekt potatis, sallad och sås.

Drömresemål: Tokyo i Japan.

Förebilder inom skrivandet: CJ Cherryh och Lois McMaster Bujold.

Livsmotto: ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”.

Källa: Jnytt