Daniel Nyqvist förhörs i rätten om dubbelmordet

Rättegången inleddes under tisdagen i Linköpings tingsrätt. Den mördade Anna-Lena Svensons make vittnade då i rätten, likaså Mohamads pappa och systrar. 

– Vi hade ingen livsglädje hemma. Det hade vi tidigare men efter detta var det bara tomt hemma, berättade en av systrarna om tiden efter mordet. 

När Daniel Nyqvist blir utfrågad i rätten om vad som hände den 19 oktober 2004 är det också första gången som allmänheten får höra honom berätta om dubblemordet.
Hela förmiddagen ägnas åt att fråga ut honom.

Förutom Daniel Nyqvist kommer tre vittnen från mordplatsen att höras – det sker på eftermiddagen enligt schemat.
De tre – två män och en kvinna – fanns alldeles nära mordplatsen har bland annat sett att mördaren hade en mörk mössa, och tog hand om offren.

Ett av vittnena ska förhöras om sina iakttagelser när Daniel Nyqvist angrep Anna-Lena Svenson och vad han såg av honom.

Ett annat vittne – en kvinna – såg angreppet mot både Anna-Lena Svensson och Mohammad Ammouri och ska frågas ut om vad hon såg.

Det tredje vittnet som hörs i rätten – en man – såg hur Daniel Nyqvist flydde från platsen.

Alla tre vittnesmålen är till för att det inte ska finnas några tvivelsmål om att det verkligen var Daniel Nyqvist som var på på platsen och utförde morden, trots att han redan erkänt att han var där och och även erkänt att han dödade både Anne-Lena Svensson och Mohamad Ammouri.

Det var först i år som polisen lyckades avslöja att Daniel Nyqvist låg bakom dubbelmorden 2004. Detta efter ett lyckat samarbete med släktforskaren Peter Sjölund.

DNA från brottsplatsen har visat sig tillhöra Daniel Nyqvist, och han erkände omgående för polisen när han blev gripen.

Dubbelmordet i Linköping

Klockan är strax före åtta på morgonen den 19 oktober 2004 och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gåendes på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, många gånger. Han dör där, på marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och ger sig därifrån.

I ett tidningsställ på Djurgårdsgatan utanför Ica hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck.

Den 9 juni 2020 grips en 37-årig man i Linköping för mordet, sedan polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av mannens dna-spår. Mannen erkänner senare att han mördat pojken och kvinnan.

Utredningen är Sveriges näst största efter Palmeutredningen.

Källa: TT.

Hittades genom släktforskning

Många svenskar har de senaste åren skickat in sitt dna till kommersiella företag i hopp om att få veta mer om sitt genetiska ursprung, eller kanske för att hitta en avlägsen släkting i USA.

Men dna-databaserna har också blivit ett viktigt verktyg för polisen, som kan använda dem för att lösa grova brott.

En lagändring som trädde i kraft i början av 2019 gör det möjligt för polisen att göra så kallade familjesökningar, där dna-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som dna-spåret kommer ifrån.

I ett pilotprojekt beslutade polisen i Linköping förra året att skicka dna-profilen från gärningsmannen vid dubbelmordet i Linköping 2004 till inledningsvis två kommersiella dna-databaser – Gedmatch och Family tree. Den senare är en av de mest använda bland svenskar.

I juni lyckades man hitta två bröder som matchade dna-profilen, och efter att ha topsat dem båda kunde man konstatera att den ene broderns dna stämde överens med dna från gärningsmannen. Kort därpå erkände han dubbelmordet.

Källa: TT.

Källa: Expressen