TV: Coola kolare i Ydreskogen: ”Viktigt att kunskapen om kolning bevaras”


En gång för inte så längesen tändes årligen milor runt om i hela de skogrika gränstrakterna mellan Småland och Östergötland.

Kolningen upphörde i stort sett vid andra världskrigets slut, då Sverige tog ett raskt språng mot framtiden och träkolets tid som viktigt bränsle var över.

Idag hålls kunskapen om kolning vid liv av entusiaster.

Tre sådana återfinns i Ydre och de har tagit för vana att med jämna mellanrum bygga och tända milor i hemkommunen.

Sen i fredags ser Håkan Lindgren, Yngve Allansson och Mats Lindgren både dag och natt till sin senaste skyddsling i Skyttla centrum strax utanför Rydsnäs.

Nya milan – Ingegerd – med 90 kubikmeter lövved tryggt inbäddad på höjden under ett täcke med granris, kolstybb, jord och sand har redan levererat säckvis med prima träkol och mer är på gång.

– Vi räknar med att ha fått ihop runt 700 60-liters säckar med träkol när vi mot slutet av veckan är färdiga med kolningen, förklarar Håkan Lindgren.

– Och dem brukar det inte vara svårt att bli av med. Träkol från Ydreskogen är det bästa man kan ha när man grillar.

Ydrekolarna påbörjade arbetet med årets Skyttlamila i april och första veckan i september var den sista veden på plats i det omfattande byggpussel en klassisk östgötsk kolmila utgör.

– Vi har träffats en gång i veckan och arbetat från arla morgonstund till sen eftermiddag med att göra iordning milan, berättar trion

– Vi har haft fullt upp med bygget och tiden har gått fort. Kolning är ett gemensamt intresse, så det känns inte slitigt, utan bara roligt att utföra de ibland tunga moment som krävs för att få till en bra mila.

Sedan Ingegerd tändes i torsdags har en jämn ström av besökare hittat till Skyttla för att följa kolarnas arbete och se på milan som minner om en svunnen tid.

– Till tändningen med musikunderhållning, fanfar och flagghissning kom det nära 50 personer. Det var trevligt, berättar Håkan Lindgren.

– Sen har det fortsatt med besök från morgon till kväll. Bil efter bil har hittat till vår lilla parkering ett stenkast från kolarplatsen.

– Alla är varmt välkomna.Vi tycker det är viktigt att kunskapen om kolning bevaras och förmedlas till dem som är unga i dag.

Källa: Smålandstidningen