Thörnbergs succéskräll på travbanan: ”Känns hur härligt som helst”


Måndagens start på Mantorptravet blev en kväll att minnas för Ann-Charlotte ”Lotta” Thörnberg. I våras blev hon licensierad som kusk och på sitt sjunde lopp som kusk föll allt på plats för henne och hästen Quantum Tic Tac. Ekipaget skrällvann till vinnaroddset 54 gånger insatsen, bara två procent av spelarna hade streckat Vaggerydsamatören.

– Jag hade faktiskt ingen aning om hur det skulle gå, men hästen var superpigg under värmningen och jag tänkte att han far väl iväg genom startbilen. När jag väl kom i ledning kändes det väldigt lugnt. Det känns hur härligt som helst. Jag är verkligen superglad, och över att det var med den här hästen som vi tycker så mycket om. Han är hela familjens gullegris, säger Lotta Thörnberg dagen efter segern.

Lotta Thörnberg är uppvuxen med hästar och har ridit i många år. När hon och maken fick barn tog hon en paus från hästlivet, men för tre år sedan väcktes intresset igen, och hon började för första gången intressera sig för trav.

– Jag fick prova dubbelsulky på Vaggerydstravet. Vi kom i kontakt med Jessica Flodin och Lennart Svensson där, och de har pushat på att jag ska ta licens, säger Lotta Thörnberg.

Quantum Tic Tac är tio år gammal och ganska liten till växten, berättar Thörnberg. Hästen köpte familjen av vännerna Flodin och Svensson.

– Det är verkligen hästen som hela familjen har roligt med. Han är så glad och positiv och fräsch och det var roligt för honom att få springa i ledningen. Han växte nog några centimeter då.

På protokollet för måndagens seger står Lotta Thörnberg som både kusk och tränare. Rollen som den segrande hästens skötare tillfaller Martin Thörnberg.

Martin har väl varit familjens sportkändis tidigare. Hur trivs du i rampljuset?

 Det är jättekonstigt, väldigt ovant. Men jag känner att han borde vara det lika mycket. Han har stöttat mig hela vägen, att jag ska våga satsa på travet. Han har hjälpt mig mycket att träna de här hästarna den sista tiden och han är en väl värdig skötare.

Hur ser planerna ut framåt, fortsätter du tävla?

– Ja, det här gav lite mersmak! Jag tänker att jag kör på lite så får man se var man hamnar. Min främsta tanke är att träna häst, men det är kul att få köra lopp och känna på det. Det känns skönt som tränare att veta hur det känns att köra själv.

Källa: Jnytt