Snabbare Bergström om vårens besvikelse, poängkrav och årets HV: ”Superspännande”


Alexander Bergström ryktades vara på väg till HV71 under stora delar av förra sommaren. I början av oktober blev han klar och anslöt till sitt nya lag. Med 31 poäng på 38 matcher hade han ett poängsnitt på 0,81 poäng per match, vilket faktiskt var högre än Bergströms sista säsong i Karlskrona och bättre än den interna poängkungen Johannes Kinnvalls.

Den här säsongen är Bergström med från start och får en hel försäsong med laget.

– För egen del så är det klart jag har en större chans till en bra säsong när jag är med från början. Även om jag tyckte det gick hyfsat okej i början av förra säsongen så ser man många på spelare som ansluter från KHL att de är bättre under andra året. Man har kunnat se på spelare att det är lite trevande i början.

Du hade ett bra poängsnitt, känner du att du har mer i dig?

– Det är som du säger, jag missade ju typ 15 matcher och då kanske det inte ser ut som att jag gjorde så många poäng. Men rent snittmässigt var det väldigt bra. Vi fick ju igång vårt powerplay och hade en het streak med vår kedja i början. Samtidigt är det inte alls säkert att poäng och prestation är samma, men över tid blir det det, säger han i solskenet utanför det som nu heter Husqvarna Garden, och fortsätter:

– Jag är absolut nöjd med min säsong förra året. Sedan är det dumt att ropa efter mer poäng, men jag känner mig piggare och spänstigare i kroppen.

Varför piggare, har du gjort något annorlunda under försäsongen?

– Jag tycker att jag är inne och skruvar i saker och ting inför varje sommarträning och har fått vara skadefri. Det är väl inte absolut överförbart, men något hum får jag av att jag har förbättrat mig avsevärt på sprinter över 10 och 20 meter denna sommaren jämfört med de tre senaste. Det känns lite som en trygghet för en äldre spelare som mig att snabbheten off ice ökar, sen ska det transfereras till isen också, men det har varit en väldigt bra sommar på det sättet.

Våren och sommaren beskriver Osby IK-produkten som jättebra. Han har kunnat spendera mycket tid med familjen och har, som han uttrycker det själv, turistat i sin egen stad.

Men första tiden efter den avbrutna säsongen var inte lika härlig.

– När det tog slut var det väldigt tungt. Vi hade ett så bra lag, vi var på gång och hade fått ihop gruppen. Formmässigt var vi verkligen starka och hade vi tagit sista matchen hade vi slutat tvåa i serien. Vi hade absolut guldchans och för min del, jag har förvisso spelat SHL med KHK två säsonger, har jag inte haft någon guldchans på det sättet och det var tungt när det tog slut.

Tillbaka till säsongen som kommer. Alexander Bergström är en poängstark spelare. Under karriären är han noterad för 12 poäng på 23 landskamper, 57 poäng på 96 KHL-matcher och 96 poäng på 127 SHL-matcher. Han berättar dock att han inte sätter upp några personliga poängmål och att det inte är produktionen han fokuserar på i första hand.

– Det blir supersvårt att göra med poäng. Du kan inte alltid styra över det själv. Kommer du in i en bra powerplay-formation så kommer det komma lite poäng av sig självt. Du kan sätta upp ett mål innan säsongen, hamna i en bra situation och då känna att du har satt en för låg siffra eller vice versa. Jag gillar inte att sätta poängmål, säger 34-åringen.

– Men om sommarträningen börjar i mars så sätter jag upp mål med den träningen. Vilken tid jag ska ha på 10 och 20 meter och andra saker som spänsthopp och runt de andra fystesterna vi har. Där är det mer tydligt och inte upp till andra vad jag gör. På isen är det lite svårare att ha just poäng som mål.

En annan aspekt Bergström lyfter fram som gör att han inte vill stirra sig blind på statistik är risken att då åka runt och jaga egna poäng snarare än att göra det som är bäst för laget.

– Sedan är jag medveten om att jag bedöms utifrån poäng. Det är både från journalister, tv-reportrar, experter och gemene man. Så det krävs ju, men om jag till exempel har en bra konversation med mina kedjekamrater och är i bra fysisk form och vi tillsammans får igång ett bra powerplay, då ska det mycket till för att det inte kommer lite poäng. Det är kanske det jag har som mål, att jag ska få det att funka med kedjekamraterna direkt och om jag får chansen i powerplay så ska vi få det att funka. Sådana mål går att ha, men det blir för svårt med rena poängmål.

Som utomstående är det lätt att bli imponerad av den forwardsuppsättning HV71 kommer till spel med den här säsongen. På frågan vad Alexander Bergström själv tycker om den trupp han är med i svarar han ”superspännande” och motiverar:

– Vi kan börja med stämningen i gruppen, för det är viktigt. Där känner jag att HV har värvat väldigt bra människor. Både de som är värvade nu och som kommit tidigare. Vi är ett väldigt bra gäng som både tävlar och kan tackla varandra, men som också är bra människor.

– Ovanpå det så är det ett riktigt bra lag skicklighetsmässigt. Jag är jätteexalterad inför säsongen och tycker att det ska bli väldigt spännande.

Källa: Jnytt