Ramberg rasar när Migrationsverket minskar ersättning till asyljurister

Migrationsverket har infört strikta krav på vilket arbete som juridiska biträden för asylsökande får betalt för, och hur lång tid det får ta. Migrationsverket, som betalar biträden 1 404 kronor exklusive moms i timmen, får hård kritik av bland annat Anne Ramberg, som menar att deras krav är ”en allvarlig utveckling för de som söker skydd i Sverige”.

Migrationsverket har börjat minska ersättningen till juridiska biträden för asylsökande, något som får hård kritik av advokat Henrik Stolare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läs även: Jackelén: Hög tid för stödpaket till våra asylsökande

Det handlar om att Migrationsverket har börjat specificera vilka arbetsmoment som är skäliga att betala ersättning för i asylprocessen, och vilket tidsåtgång som är rimlig för jurister att ta betalt för.

Men enligt Stolare uppfyller Migrationsverkets krav inte ”de mest grundläggande advokatetiska kraven på kvalitet, omsorg och noggrannhet i uppdraget”.

Stolare menar att Migrationsverkets krav numera är så hårda att han som jurist måste välja mellan att ”antingen missköta ärendet i förhållande till såväl klientens som mina egna krav och förväntningar eller att lägga ned arbete utan ersättning”.

Stolare har därför valt att avsäga sig alla framtida uppdrag som juridiskt biträde för asylsökande i protest, och uppmanar andra advokater att följa hans exempel.

Läs även: Anne Ramberg om uppväxten på Östermalm: ”Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK”

Han får stöd av Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, som skriver i ett inlägg på Twitter att ”detta är en allvarlig utveckling för de som söker skydd i Sverige”.

Läs även: Anne Ramberg om flyktingpolitiken: ”Humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd”

Men många twitteranvändare påminner Ramberg om hennes tidigare uttalande  i Sveriges Radios söndagsintervju i september 2016.

– Jag kan reagera över att politiker, från alla partier, säger att vi måste värna vår välfärd. Det är klart att vi måste göra. Jag inser också att alla de gamla människor som jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla de flyktingar som kommer som också tar sjukvård och skolor i anspråk. Men det är nog på det viset att humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd, sade Ramberg.

Migrationsverkets norm för timersättning ligger på 1 404 kronor exklusive moms för biträden med F-skattsedel.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Källa: Nyheter Idag