Mette Frederiksen efter nya upproret: ”Jag stöttar er”

Under en humorgala på danska TV2 berättade en av landets mest kända tv-profiler Sofie Linde om hur hon utsatts för sexism och sexuella trakasserier.

Talet har väckt starka reaktioner i Danmark under de senaste dagarna och startat en nationell debatt.

Nu har statsministern Mette Frederiksen också gett sin syn på ämnet genom ett inlägg på Facebook under måndagskvällen.

Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

”Jag stöttar alla kvinnor”

”Jag stöttar er! Jag antar att det är ganska enkelt. Sexuella trakasserier är fel. Det är uttryck för en kultur som många av oss vill förkasta. Det är inte kompatibelt med det samhälle vi vill ha. Jag stöttar alla kvinnor som reser sig upp nu. Även de männen som ger sitt stöd. Jag stöttar er som kommer fram och berättar om era egna erfarenheter. Ni som har haft samma erfarenheter och inte vill berätta om dem.”

Hon fortsätter även inlägget med att beskriva varför sexism är fel.

”Jag stöttar er för att sexuella trakasserier är ett maktmissbruk. För att det reproducerar gamla maktstrukturer, och för att det i grunden bara är fel – oavsett om det är inom mediebranschen eller på någon annan arbetsplats.” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

https://www.facebook.com/mettefrederiksen.dk/photos/a.175998657718/10158505698882719/

”Vad gör alla chefer?”

Tidigare under måndagen gick även före detta danska statsministern Helle Thorning-Schmidt ut på Instagram med ett liknande inlägg.

”Frågan är nu; vad gör alla chefer? Som ledare har jag ganska mycket erfarenhet av sexuella trakasserier /…/ Gemensamt för min hantering var att jag anklagades för att jag överreagerade, vilket jag faktiskt känner mig väldigt nöjd med i dag. Och därför ett välmenande råd till medialedare, partiledare, avdelningschefer, privatanställda direktörer, byråchefer, fackföreningsledare och andra: Gör för mycket snarare än för lite. Och gör det just nu. Bjud in till dialog med kvinnorna.” skriver hon i inlägget. 

https://www.instagram.com/p/CFFRqblBVAY/

TV:

Komikern talar ut i SvD efter tystnaden sedan Metoo

Källa: Expressen