Man knivhögg offret fyra gånger i bröstet

Händelsen utspelade sig i en bostad i Alingsås den 2 juli i år. Det som började med ett bråk mellan de två männen slutade med ett brutalt mordförsök.

– Av någon anledning vi inte känner till så knivhugger lägenhetsinnehavaren den andra mannen och ringer sen till oss och berättar vad som hänt. Han uppger inte varför han knivhuggit, sa Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, dagen efter dådet.

I utredningen har man kunnat klarlägga att båda männen var berusade vid tillfället och att de börjat bråka av oklar anledning. Mannen i 65-årsåldern har hävdat att han handlade i nödvärn när han stack kniven i offret flera gånger.

Hämtade kniven i ett annat rum

Alingsås tingsrätt ger honom rätt i att han ”upplevt sig vara utsatt för ett pågående brottsligt angrepp”. Men det fråntar honom inte ansvar, resonerar rätten som kallar våldet oförsvarligt. Dessutom konstaterar rätten att mannen tog sig tiden att gå ut i ett annat rum, hämta kniven och gå tillbaka till offret och utdela huggen.

Mannen agerade med ett så kallat likgiltighetsuppsåt, enligt tingsrätten, och det fanns stor risk för att offret skulle avlida. Rätten skriver dock i domen att mannens snabba agerande – han ringde SOS Alarm kort efter huggen – troligen bidrog till att offret faktiskt överlevde. Offret intensivvårdades i över två veckor efter händelsen och fick hjärnskada på grund av hjärtstilleståndet som han drabbades av.

Mannen i 65-årsåldern är sedan tidigare ostraffad. Han ska stanna kvar i häkte tills dess att domen vinner laga kraft. Rätten beslutar också att han ska betala drygt 140 000 kronor i skadestånd till offret.

Källa: Expressen