Man i skyddsväst mördad vid skola – sköts i huvudet

Klockan halv elva på måndagskvällen fick polisen larm om en skottlossning i Skogås, Huddinge. En man dog av sina skador.

– Det vi kan säga är att mannen nu är identifierad och anhöriga är underrättade, sa Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen.

Enligt Expressens uppgifter är den skjutne en 23-årig man. Han bar skyddsväst vid dådet men träffades i huvudet.

Polisens bild är att mannen ingått i en kriminell gruppering.

Pistol och droger

Mannen kom till Sverige i tioårsåldern och blev enligt egen utsago sedan en lovande fotbollstalang som representerade två av Stockholms storklubbar. Han säger att han blev uppsökt av en agent från Dubai och fick ett kontrakt där 2015 – men samtidigt ”eskalerade allting” utanför planen.

Polisinsats i Skogås.Foto: Janne Åkesson / Swepix

Han började umgås med kriminella och använda droger.

Uppgifterna om fotbollslivet kommer från en utredning som gjordes 2017 – av Kriminalvården. Mannen var då under utredning för narkotikabrott och grovt vapenbrott efter att ett kilo cannabis och en pistol hittats i hans bil. Straffet skulle senare bli ett år och två månaders fängelse.

Sedan han lämnade fotbollen har han dömts för brott flera gånger. Bland annat rör det kortare fängelsestraff för brott som grov olovlig körning, men han har också dömts för utpressning.

”Uppger att han behöver stöd”

Straffet den gången blev två månaders fängelse i en härva som kretsade kring en påstådd knarkstöld. 23-åringen var en av flera dömda – de andra ansågs ha spelat en större roll i utpressningen och straffades hårdare.

Polisens insats.Foto: Janne Åkesson / Swepix

I Kriminalvårdens utredning 2017 sa mannen att han ville komma bort från sitt kriminella umgänge och drogerna. Bland annat funderade han på att börja jobba kvällstid på ett lager så att han inte skulle ha möjlighet att träffa folk om kvällarna.

Han ville också komplettera sina betyg.

I utredningen står:

”Sedan sommaren 2015 har hans umgänge nästan uteslutande bestått av kriminella missbrukare och NN uppger att han behöver (…) stöd för att lämna den kriminella värld han nu lever i.”

Källa: Expressen