JUST NU: Regiontoppen Kristina Athlei tagen ur tjänst efter kusinhärvan


Uppgifterna om att Kristina Athlei kommer bli av med sitt uppdrag inom Region Jönköping publicerades av P4 Jönköping under tisdagsmorgonen.

När Jönköpings-Posten når regionrådet Rune Backlund (C) för att få en kommentar kring uppgiften bekräftar han att Kristina Athleis framtid nu kommer att utredas.

– Hon är arbetsbefriad, säger Rune Backlund.

Vad innebär det?

– Att hon har fått gå hem.

Rune Backlund vill inte lämna fler kommentarer, utan hänvisar istället till Athleis närmaste chef, regiondirektören Jane Ydman.

– Jane är hennes chef och vi har enats om att Jane lämnar kommentarer om detta. Det ska lämpligen vara den närmaste chefen som är ansvarig för detta. Sen får Jane välja hur hon vill kommentera sakernas tillstånd.

På onsdag, som Jönköpings-Posten tidigare har skrivit, kommer Jane Ydman, att frågas ut om rekryteringsprocessen inför regionens ANA-nämnd.

Enligt P4 Jönköping inleds nu förhandlingar om hur villkoren kommer att se ut. P4 Jönköping uppger att det kommer kosta flera miljoner kronor att köpa ut Kristina Athlei från hennes tjänst.

Det var i torsdags förra veckan som Jönköpings-Posten kunde avslöja att Kristina Athlei var högst delaktig i rekryteringsprocessen av en ny sektionschef. 37 personer sökte chefsjobbet men den som fick tjänsten var alltså hennes kusin.

Athlei har uppgett att hon inte såg något bekymmer med släktskapet, men Jan Turvall, en av Sveriges ledande experter på förvaltningsrätt, menade att det handlar om jäv.

– Man kan ibland komma till olika uppfattningar. Här fanns det omständigheter som blir väldigt problematiska att hantera, det är vi fullt medvetna om. Det har följt med och bidragit i frågan, säger Rune Backlund.

FOTNOT: JP söker Jane Ydman och Kristina Athlei för en kommentar.

Källa: Jnytt