Här är regeringens nya gröna avdrag

Vid årsskiftet införs ett nytt, grönt avdrag som är till för att uppmuntra hushåll att investera i solceller och laddstolpar. Varje år kommer 200 miljoner kronor att avsättas för satsningen, rapporterar Sveriges Radios Ekot. 

Detta är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Det gröna avdraget är ju uppbyggt på precis samma sätt som rut- och rotavdraget, det vill säga att man gör avdrag direkt på fakturan, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf till Ekot.

Man ska kunna göra avdrag på 15 procent av arbets- och materialkostnaderna för installering av solceller, och avdrag på 50 procent för laddstolpar för elbilar och batteripack för att lagra egen grön el.

Annie Lööf: ”Kraftfullare stimulans”

Avdraget har ett tak på 50 000 kronor per år.

Enligt Ekot ersätter det nya gröna avdraget det tidigare statliga stödet till solceller. Det gör att stödet för solceller efter årsskiftet kommer att vara något lägre.

– Dels så har priset för att installera solceller minskat, men genom den här nya rutmodellen så kommer det att bli både enklare och mer tillgängligt att använda sig av detta. Och kommer då att bli en kraftfullare stimulans till privata personer att investera i solceller, säger Annie Lööf till Ekot.

Källa: Expressen