Bill Gates hyllar Sverige: ”Framstående exempel”

På tisdagen släpps Bill&Melinda Gates rapport om världsläget i spåren av coronakrisen. I rapporten konstateras att världen har stannat av – på flera håll. 

64-åringen trycker på flera exempel. Under pandemin har den extrema fattigdomen ökat med sju procent – efter två decennier av en successiv minskning . Dessutom visar multimiljardärens rapport att vaccintäckningen är på samma nivå som under 1990-talet.

– Det betyder att utvecklingen backat 25 år på 25 veckor, säger säger han till SvD:s reporter Gunilla von Hall. 

”Framstående exempel”

Bill Gates är oroad. Han befarar att det ekonomiska stödet från rika länder kommer minska, vilket kommer avstanna utvecklingen ytterligare. 

Nu hoppas han Sverige ska fungera som en förebild för länder med stort välstånd.

– Sverige är en mycket generös biståndsgivare som tillsammans med Norge ligger i topp med 1 procent av BNI. Jag önskar att alla givare var så generösa. Men allt över 0,7 procent är utmärkt.

Han säger att svenska medborgare bör känna sig ”stolta”. 

– Trots inhemska utmaningar har Sverige lyckats bevara nivån och vara ett framstående exempel. Svensk uppmuntran för detta har alltid varit till stor hjälp.

Har lyft Sverige tidigare 

Detta är inte första gången Microsoftgrundaren hyllar den svenska biståndsmodellen. I en intervju från förra året kallade han biståndet ”generositetens guldstandard”.

– Svenska medborgare ska vara stolta över att Sverige ger en procent i bistånd medan många länder ligger på 0,7 procent. Jag önskar att svenska medborgare kunde se vilken nytta pengarna gör och hur liv kan räddas

Källa: Expressen