Uppåt för restaurangerna i sommar – men oro inför hösten

Restaurangbranschen drabbades av en riktigt käftsmäll när coronapandemin slog till. I stort sett hela kundunderlaget försvann och näringen blödde pengar.

Men sedan kom vändningen, i alla fall temporärt. Även om de utländska restauranggästerna i det stora hela uteblev den här sommaren har ändå många krogar haft god försäljning. Hemester och några veckor med vackert väder gjorde att många besökte de lokala restaurangerna.

– Det kändes jätteskönt, säger Hassan Roshandel som berättar att han fick ringa in den personal som tidigare permitterats.

Svårbedömt läge

Frida Boklund, regionchef på Företagarna, berättar att situationen med coronaviruset gör att det råder stor osäkerhet för restaurangbranschen inför hösten. Foto: SVT

Samtidigt säger Frida Boklund som är regionchef på Företagarna att den lukrativa sommaren inte motsvarar det tapp som restaurangerna hade i början av pandemin.

– Marknaden dog under nästan tre månader. Det är svårt att ta igen på samma tid, säger hon.

Hur det blir framöver är inte lätta att säga.

– Just nu har det varit en försiktig optimism. Men det har ju varit några väldigt tuffa månader tidigare och det är svårbedömt hur hösten blir.

Förbereder sig på ny nedgång

När SVT möter Hassan Roshandel förbereder han maten inför att restaurangen ska öppna för kvällen. Han förbereder sig även för det han befarar kan hända under hösten – färre gäster om smittspridningen skulle få fart igen i samhället.

– Det handlar om att dra ner på personalen. Jag har även stoppat investeringar, för att skapa en buffert, säger han och fortsätter:

– Det är många av mina kollegor som är oroliga för att det ska bli en andra våg av corona.

I klippet hör du honom berätta mer om hur det är att vara krögare under den osäkerhet som råder just nu.

Källa: SVT

Lämna ett svar