Turkisk flicka tvångsgiftes till man i Malmö – hölls fången och födde barn som 15-åring

MALMÖ En 14-årig turkisk flicka tvingades gifta sig med en äldre man i Sverige och levde som fånge i hans lägenhet i Malmö i över 15 år, avslöjar Kvällsposten. Flickan ska ha blivit misshandlad, utnyttjats som hemhjälp och fött barn när hon själv var ett barn.

”Ayla”, som egentligen heter något annat, var 14 år gammal när hon kläddes med en brudklänning och skickades in i ett rum för att träffa sin blivande make, som var över 30 år.

– När jag såg att han var så gammal blev jag rädd. Jag sprang upp på ovanvåningen och hittade tvättmedel som jag började äta. Min syster kom in och fick mig att kräka upp det, berättar Ayla för Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv.

Läs även: Barnäktenskap kan bli tillåtet i Somalia

Föräldrarna hade genom mutor lyckats justera åldern i dotterns pass, och hon skickades mot sin vilja bort från familj, släkt och vänner till en mer än dubbelt så gammal make i Malmö.

Där behandlades hon som en slav av sin man och sina svärföräldrar, och tvingades ta hand om hushållet, laga mat och städa.

Hon fick inte lära sig svenska och hölls fången i lägenheten som hon inte fick lämna på egen hand. När hon vid ett tillfälle gick ut själv och köpte frukt blev hon misshandlad så svårt att hon blev sängliggande i två dagar.

– Jag hade så ont, jag bara sov och kräktes. Jag hade ingen, berättar Ayla för Kvällsposten.

Ayla blev regelbundet misshandlad av sin man, och har fött sammanlagt sex barn. Det första barnet blev hon gravid med när hon bara var femton, och hon fick ingen hjälp från den svenska mödravården.

– Jag fick aldrig någon tolk. Barnmorskan pratade i kanske 40 minuter på svenska med min man och sen översatte han nåt snabbt till mig. Jag vet inte vad de sa, berättar Ayla, som menar att kvinnor i hennes situation bara kan hjälpas om det ställs högre krav på integration av migranter.

– Jag hade behövt kunna språket och lagarna. Det finns bra lagar och regler i Sverige men jag fick inte lära mig något när jag kom hit. Har man inte socialbidrag så är det ingen som märker en. Jag tycker alla som kommer till Sverige ska tvingas gå i skolan för att lära sig svenska, säger Ayla.

Läs även: Misstanken: Syrier arrangerade barnäktenskap med minderåriga flickor i Gävleborg

– Det är jättesvårt att säga något om hur många som lever på det här sättet. Vi träffar vissa av dem genom socialtjänsten, men ofta har mannen en försörjning, vilket innebär att kvinnan inte automatiskt kommer i kontakt med några myndigheter, säger Margot Olsson, kvinnofridssamordnare på Malmö stad, till Kvällsposten.

Undantag i förbudet mot barnäktenskap fram till 2019

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige, men fram till den 1 januari 2019 kunde utländska barnäktenskap erkännas av svenska myndigheter om båda personer vid äktenskapets ingående var över 15 år och saknade koppling till Sverige.

– Äntligen tar Sverige ställning, sade Sara Mohammad, verksamhetsansvarig på organisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”, när det nya lagförslaget godkändes i november 2018 till Aftonbladet.

Beslutet att ändra reglerna för barnäktenskap i Sverige följde på en debatt om att barnäktenskap kunde godkännas i Sverige, en debatt som bland annat utlöstes av socialstyrelsens broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn”.

Läs även: Beviset: Här beställer Åsa Regnér (S) skandalbroschyren ”till dig som är gift med ett barn”

Läs även: Ta del av Åsa Regners skandalbeställning av omtalade broschyren – på regeringens brevpapper

I januari 2016 avslöjade Ekot på Sveriges Radio att fem av sex undersökta kommuner låtit barn som varit gifta fortsätta bo ihop med sin partner efter att de ankommit till Sverige.

– Om vi ska tvinga någon, ja då kanske vi måste göra en handräckningsbegäran och omhänderta och låsa in, det är inte så enkelt som att man säger att det får du inte och så fungerar det, sade Liselotte Tronders på socialjouren i Stockholm till Ekot.

Den enda avvikande kommunen i undersökningen var Göteborg, där man inte såg det som något större problem att separera barn som gift sig från partnern.

– Den personen som är under 18 år blir placerad på ett transitboende för barn och den som är vuxen behandlas som vuxen och tas om hand av migrationsverket, sade  Therese Sammels, som var ansvarig för mottagandet av ensamkommande barn i Göteborg.

– Det fungerar bra. Det är inga större problem när vi förklarar varför vi gör på det här sättet och att det är svensk lagstiftning som gäller, fortsatte Sammels.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Källa: Nyheter Idag