Svenska och franska forskare bekräftar: Navalnyj förgiftad av novitjok

Efter att ha insjuknat på en flygplats tidigare år flögs den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj till Berlin för sjukvård. 

Med hjälp av ett militärt laboratorium kunde tyska regeringen slå fast att det kemiska medlet Navalnyj utsatts för är ett nervgift ur gruppen novitjok. 

Tre oberoende laboratorium har nu undersökt samma ämne – däribland svenska och franska – och nått till samma slutsats, rapporterar AP och Sky News med hänvisning till uttalande från tyska regeringen.

Har fördömts av Merkel och Löfven

Novitjok är ett gift som utvecklades i ett hemligt sovjetiskt laboratorium på 1970-talet. Det är samma ämne som användes mot den avhoppade ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter 2018 i brittiska Salisbury. 

Tysklands regering, liksom Stefan Löfven, har sedan tidigare fördömt attentatet mot regimkritikern – och uppmanat den ryska regeringen att förklara sig.

Angela Merkel har kallat det för ett mordförsök. 

– Bevisen ställer det bortom allt tvivel. Aleksej Navalnyj har utsatts för ett brott. Syftet var att tysta honom, har hon tidigare sagt på en presskonferens. 

Aleksej Navalnyj har snart återhämtat sig och enligt senaste informationen kan han prata och har troligtvis minnet kvar, enligt källor till Der Spiegel. 

Källa: Expressen