Peter fick inte ha ordet ”ålahue” som regskylt

Peter Borg från Ystad beskriver själv innebörden av ”ålahue” (ålahuvud) som en snällare variant av idiot, en förolämpning som oftast sägs med glimten i ögat.

Men Transportstyrelsen har inte samma inställning till det välkända skånska ordet. När Peter Borg ansökte om att få ha just ”ÅLAHUE” som registreringsskylt på bilen fick han avslag.

”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande. Transportstyrelsen avslår därför er begäran”, står att läsa i beslutet.

– De måste ha googlat eller läst något gammalt skånskt lexikon. Jag tycker det är löjligt, det är bara en rolig grej. Det är inget som väcker anstöt hos någon, säger han.

Ansöker om nytt ord

Han kom på idén att ha ordet på registreringsskylten för några månader sedan – men ”ålahue” som ord har länge funnits i Peter Borgs liv.

– Jag använder det rätt mycket faktiskt. Jag tycker att det är ett roligt skånskt ord som inte får glömmas bort. Och sedan gillar jag ål också.

Transportsstyrelsens beslut kan inte överklagas. Men Peter Borg ger inte upp. Han har nu lämnat in en ny ansökan om en personlig fordonsskylt – med ordet ”ÅLAHO”.

– Det har samma betydelse men är en dialektal skillnad, förklarar han.

TV: Benjamin Antwi släpades av tåget av polis

Se den omdiskuterade händelsen här

Källa: Expressen