Marcus Hansson, utgivare för nazistsajt, åtalas

Den 8 september väcktes åtal mot nazistsajten Nordfronts ansvarige utgivare, Marcus Hansson, vid Falu tingsrätt. 

Nordfront drivs av den våldsbejakande nynazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.  

Skribenten: ”Så skär de av sina egna barns händer”

Åtalet gäller två punkter av hest mot folkgrupp genom att sajten uttryckt missaktning för judar. Materialet har publicerats från förra hösten fram till mars i år. 

I en av texterna som publicerats på sajten står det bland annat: ”Genom att svenskarna räckt handen till de ‘utsatta’ judarna så skär de av sina egna barns händer, sitt folks framtid som nu dinglar i en mycket tunn tråd. Det har gått på knappt hundra år! Judarna har stuckit kniven i ryggen på svenskarna, precis som de gjort med det fina tyska folket”. 

Hade t-tröja med texten ”HEIG ISEL”

Texten, skriven av en självmarkerande nazist, innehåller även formuleringarna: 

”Hitler hade rätt. Man kan slå upp hans texter var som helst och sätta fingret på sidan och vad han än skriver, stämmer det. Hans politik är den rätta och därför är jag också nationalsocialist”. 

I en annan text på sajten kring ett av NMR:s nästesmöten finns en bild på på en person som bär en t-tröja med texten: ”HEIG ISEL”, som åklagaren tolkat som en omkastning av en känd nazistisk fras och valt att väcka åtal för. 

I åtalet står det att om Marcus Hansson tar bort materialet från databasen inom två veckor efter att han delgivits stämningsansökan så kommer han inte längre att hållas ansvarig för informationen. 

Källa: Expressen