Lindberg välkomnar Kristerssons stängda dörr till SD

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg välkomnar Ulf Kristerssons besked om att det ”överhuvudtaget” inte är aktuellt att bilda regering med SD. Istället menar Lindberg att M-ledaren bör försöka lappa ihop Alliansen, även om han inte tror det kommer ske. – Jag tror inte Kristersson har det i sig. Dels kräver det hårt arbete vilket inte verkar vara hans grej.

Utspelet från M-ledaren Ulf Kristersson i Ekots lördagsintervju har väckt diskussion i sociala medier. Där förklarade Kristersson att det ”överhuvudtaget” inte är aktuellt att bilda regering med SD.

Läs även: Litar Kristersson på att S inte kommer vara skamlösa?

Flera bedömare tolkar det som att Kristersson vill använda SD som regeringsunderlag, ungefär som Socialdemokraterna använder Vänsterpartiet. Andra menar att ordet ”aktuellt” är en springande punkt, vad som är aktuellt i dag kan vara något helt annat i morgon.

Men beskedet från Kristersson välkomnas av Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, även om Lindberg överlag dömer ut Kristerssons chanser att bli statsminister.

– Beskedet är bra, men bäst föredatum är tyvärr 12 september 2022, alltså dagen efter valet. Sen är det lika mycket värt som hans löften till Hedi Fried i förra valet.

Kan detta besked, om det gäller även efter valdagen, bidra till att säkra en fortsatt socialdemokratisk regering?

– Nä, varken till eller från. Vad Kristersson säger och vad Kristersson gör behöver inte nödvändigtvis ha något med varandra att göra.

Flera opinionsmätningar visar att SD kan bli lika stort som M, kanske rentav bli det större partiet. Att utestänga SD ur en framtida regering, och då lita på passivt stöd, kan bli en svår balansgång.

Lindberg menar att Kristersson helt enkelt får bestämma sig för hur vilket regeringsalternativ han tänker sig i framtiden.

– Han har två alternativ. Antingen lockar han över MP till Alliansen. Som i Stockholm. Då kan han bilda regering med ungefär samma konstruktion som Löfven gjorde 2019. Alltså en ohelig allians. Eller så behöver det konservativa blocket få egen majoritet. Just nu är ingetdera särskilt troligt.

Läs även: Åkesson (SD) vill bli justitieminister

Ger stöd till Sabunis idé om att återuppväcka Alliansen

I början av september berättade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i en intervju med Sydsvenskan att hon håller fast vid drömmen om en ny alliansregering likt den förra där C, L, M och KD ingår. Även Lindberg är inne på samma spår som Sabuni.

– Ja, på sikt är det nog det klokaste. Men jag tror inte Kristersson har det i sig. Dels kräver det hårt arbete vilket inte verkar vara hans grej.

Efter förra valet fick Sverige en S-ledd regering just eftersom Alliansen sprack när C och L istället gav sitt stöd till S. Lindberg menar att detta till stor del förmodligen beror på Kristersson själv.

– Dels så visade han ett temperament efter förra valet som gör att jag ärligt talat tror det blir svårt för honom. Hans bästa gren hittills verkar mest vara att bränna broar till tänkbara allierade.

Läs även: Fortsatt övertag för konservativt block i Sentiomätning

Källa: Nyheter Idag