Succén i natt för världens rikaste

”Hade varit pinsamt att förlora på en timme”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN

Naomi Osaka, 22, har gjort det igen.

Hon vann US Open – efter en mäktig vändning mot Victoria Azarenka, 31.

– En grym final, säger svenske ikonen Mats Wilander i Eurosport.

Det var Azarenka som inledde US Open-finalen bäst. I första set var hon totalt överlägsen och blåste sin motståndare av banan. Belarusiskan vann det setet med förkrossande siffrorna 6–1.

– Det här är som att spola tillbaka bandet till säsongerna 2012 och 2013, sa Eurosports expert Maria Strandlund Tomsvik.

Det var då, under 2012 och 2013, Azarenka var som allra bäst och vann sina två grand slam-titlar. På lördagskvällen såg hon ut att gå mot en tredje. Men Naomi Osaka hade andra planer.

”Var en ära”

Hon höjde sig flera nivåer, vann andra set med 6–3 och säkrade sedan titeln genom att vinna även det tredje avgörande med samma siffror.

– Det var en ära att få möta Victoria i final. Jag minns att jag tittade på hennes US Open-matcher när jag var liten, säger Osaka i sitt tacktal.

– Jag vill tacka mitt team och alla där hemma. Min mamma, pappa och syster. Utan er hade jag inte stått här i dag, fortsätter hon.

Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

22-åringen medger att hon var skakad efter första set.

– Jag tänkte att det hade varit pinsamt att förlora en grand slam-final på under en timme…, säger Osaka.

I stället vände hon alltså och vann.

Första på 26 år

Det hade bara hänt sju gånger i den öppna eran (sedan 1968) att någon vänder 0–1-underläge i set till seger i US Open-final på damsidan. Senast det hände var för 26 år sedan, alltså år 1994.

Nu har det hänt igen.

Osaka kan dessutom glädjas åt en maffig prischeck på 3 miljoner dollar (cirka 26 miljoner kronor). Hon adderar därmed till sitt redan väl tilltagna bankkonto. Osaka är nämligen redan världens bäst betalda idrottare på damsidan. I fjol drog hon in 360 miljoner kronor, vilket enligt Forbes är tidernas högsta årslön för en kvinnlig idrottare.

Detta var hennes tredje grand slam-titel i karriären. Sin första tog hon i just US Open 2018, den andra kom i Australian Open 2019.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Källa: Aftonbladet