Oron i Södertälje: Maffian på väg att växa sig starkare

Misstänks ha pressat Scania-arbetare på en miljon kronor

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:

För tio år sedan satte de skräck i stan med våld och mord. I dag finns en oro för att Södertäljenätverket växer sig allt starkare igen.

Flera medlemmar är just nu misstänkta för att ha pressat en 25-åring på en miljon kronor, sökt upp och hotat honom.

– Då kom de igen, som pirayor, säger mannen i förhör.

I torsdags avslutades den fyra dagar långa rättegången i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. En av de misstänkta för grov utpressning är en 28-åring som pekas ut som Södertäljenätverkets nya ledare. Han svarade inte på någon av åklagarens frågor.

Men i förundersökningen påstår han att han dömts på förhand, på grund av sin bakgrund:

”Hade jag hetat ’Jonas Forslund’ så hade jag inte suttit här”.

28-åringen pekas ut som Södertäljenätverkets nya ledare.

Foto: Polisen

28-åringen pekas ut som Södertäljenätverkets nya ledare.

Hotade att skjuta 25-åringen

Enligt 25-åringen, en man som arbetar på Scania och bor hemma hos sina föräldrar, träffade han de två männen på krogen. Tonen var först vänskaplig. Men snart började männen kräva honom på pengar och tjänster. 25-åringen säger i polisförhören att han visste att de tillhörde det beryktade Södertäljenätverket och vågade inte säga nej.

En av männen ska enligt honom ha sagt ”om du inte betalar i tid så kommer jag att klippa dig. Vi syns på gatan”. 25-åringen förstod det som att han skulle bli skjuten.

– De sa att jag ska få se vad de kan göra mot mig. Jag uppfattade att det var mot mig och min familj, eftersom att jag vet hur de fungerar. Jag blev rädd, tappade andan och darrade, säger 25-åringen i polisens förhör.

Åtalades i första ”maffiarättegången”

Båda de huvudmisstänkta männen fanns bland de 17 personer som greps 2011 under polisens stora tillslag mot Södertäljenätverket. Här såg man en ny typ av brottslighet, som hade tentakler ute överallt i samhället.

I det som då kallades ”Sveriges första maffiarättegång” dömdes samtliga åtalade, bland annat för mord, människorov, utpressning och olaga hot.

Foto: Polisen

Ur förundersökningen 2011, när 17 medlemmar ur Södertäljenätverket åtalades bland annat för mord.

Flera var unga och kom efter några år ut ur fängelset.

– I stort sett alla är släppta från de fängelsedomar som kom för tio år sedan, sen har ju vissa fortsatt begå brott medan vissa har försvunnit från stan, säger Daniel Löfgren, operativ samordnare på Södertäljepolisen.

Mellan en del maffiamedlemmar finns även släktband. Den 28-årige mannen som tros ha tagit över leddarrollen i nätverket är kusin med före detta ”gudfadern” Bernard Khouri, som fortfarande avtjänar sitt livstidsstraff.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

På den illegala spelklubben Oasen i Ronna mördades bröderna och fotbollspelarna Eddie och Yaacoub Moussa 2010, i vad som tros var en gänguppgörelse.

Enligt polisens analys har ingen av de två nu misstänkta haft någon inkomst eller några tillgångar på flera år, den ene har inte ens ett bankkonto. Sedan januari 2019 har han kontrollerats av polis vid 113 tillfällen. Männen bedöms ”leva parallellt med den reguljära ekonomin”.

Fick hjälp av en korrupt bankman

Enligt 25-åringen blev han tvingad att jobba för männen genom att förmedla blancolån, alltså lån utan säkerhet, till vissa personer. En korrupt bankman på en mindre bank med säte i Malmö, ska ha hjälpt till. 25-åringen fick vara mellanhand för att spåren inte skulle leda till de misstänkta männen i Södertäljenätverket. De skulle däremot ta 15 procent av lånesumman.

– Jag ska ta ut de här lånen, så att de inte pratar med bankmannen eller med den här kunden. Allt ska gå genom mig, säger 25-åringen till polisen.

Men något gick fel – flera av lånen gick inte igenom, och i stället anklagades plötsligt 25-åringen för att ha stulit pengarna. Då började utpressningen.

Foto: Polisen

Den andra mannen misstänks för att ha hotat att skjuta 25-åringen om han inte gav dem pengar och hjälpte dem med tjänster.

Krävdes på pengar

Först kom krav på 100 000 och 200 000 kronor – men det tog aldrig slut. Åklagaren har kunnat visa via banktransaktioner hur familjen desperat lånade pengar av släktingar och vänner i Södertälje.

Foto: Polisen

Ur förundersökningen, stora summor kontanter hittades hemma hos en av de misstänkta.

25-åringens pappa försökte få stopp på hoten och sökte själv upp gängmedlemmarna, men utan resultat. Inför polisen grät pappan öppet:

– Om min son flyr undan kommer de mot familjen, mot hemmet. Jag är väldigt rädd och uppgiven, sa han.

När familjen hade betalat 800 000 kronor, fick de nog.

– Vi insåg att vi öppnat en vattenkran som inte gick att stänga, vi bestämde oss att åka in till polisen, sa 25-åringen i rätten.

Nekar till brotten

De misstänkta nekar till brotten, och har hela tiden hävdat att 25-åringen hittat på hela historien.

– Han har ju skulder till hela Södertälje, han har lurat allt och alla i hela Stockholms län. Det finns jättemycket bevis som talar för oss, som visar att han är en mytoman som hittat på hela den här händelsen, säger en av männen i polisens förhör.

Han menar att det i själva verket är 25-åringen som har ekonomiska problem och därför sökt upp dem för att få hjälp.

En annan man, misstänkt för medhjälp till grov utpressning, säger:

– Jag känner mig grovt förtalad av dessa påståenden. Det är hemskt att bli anklagad för att ha tagit emot massa pengar som inte stämmer alls. Jag känner mig svartmålad och smutskastad.

”Klaner? Vi jobbar mot kriminella”

Utpressningsfallen har enligt polisen ökat snabbt i Södertälje det senaste året. Kanske som en brottstrend, för att det är ett lätt sätt att få pengar, tror polisen Daniel Löfgren, som arbetat länge mot den organiserade brottsligheten i staden. Men samtidigt kan man se att tystnadskulturen inte längre är lika stark.

En förklaring kan vara att folk ser att polisens arbete ger resultat.

– Från att nästan inte ha berättat nånting vågar man faktiskt berätta att man är utpressade eller hotad, vi går absolut åt rätt håll Jag vill gärna tro att det är för att polisen haft framgångar, jag hoppas det, säger Daniel Löfgren.

Enligt honom består Södertäljenätverket i själva verket av ett 10-tal mindre nätverk.

– Men man kan inte säga att alla finns i ett jättestrukturerat nätverk, det är olika typer av kriminalitet, olika personer som hänger med varandra. Sen finns det ju personer som har ledande funktioner i Södertälje, som tjänar på alla brott. Men det är flera nätverk som håller på.

Foto: MARCUS ERICSSON

Daniel Löfgren, operativ samordnare på Södertäljepolisen, har länge jobbat mot organiserad brottslighet.

Polisens nya satsning mot den organiserade brottsligheten, Tore 3, handlar om att förstärka beredskapen inför en ny brottsvåg. Daniel Löfgren säger att han aldigt använt klan-begreppet, som diskuterats flitigt efter biträdande rikspolischef Mats Lövings uttalande.

– Klaner, det är ett modeord, det får stå för dem där uppe. Klan, vad är det ens? Vi jobbar mot kriminella.

Fotnot: Domen i utpressningsmålet väntas 24 september i Södertälje tingsrätt. Åklagaren yrkar på två års fängelse för de huvudmisstänkta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Källa: Aftonbladet