Nilsson har redan satt tydlig prägel på Blåvitt

Glidtacklingsvänligt underlag, 4-4-2 med Pontus Wernbloom och Alexander Farnerud på topp och betydligt rakare fotboll gav utdelning direkt. 

Efter tio minuter hade IFK Göteborg slagit fler inlägg än man sammantaget gjort på hela säsongen. Inte alltid välriktade, men det skapade ändå oreda i Falkenbergs försvar och gästerna såg väldigt hungriga och organiserade ut, inte alls så ängsliga och stundtals virriga som tidigare. 

Roland Nilsson har på bara några dagar gjutit mod i ett gäng spelare med kasst självförtroende efter 14 segerlösa omgångar. 

Unge vänsterbacken Yahya Kalley, som knappt har spelat A-lagsfotboll men som ser väldigt intressant ut, slog inte sällan tidiga inlägg och det gav resultat efter drygt 20 minuter. Wernbloom Eddy Bengtsson-brottades i straffområdet och höftade fram bollen till Farnerud som med vänstern placerade in 1-0. 

Han har gjort en del viktiga mål i år, Alexander Farnerud. 

Och ännu ett inlägg, den här gången från Jallow, ledde fram till Anton Wedes märkliga självmål. 

Tobias Sana brände ännu en straff, men tvekade inte när Kalley fälldes i slutet utan placerade in 3-0 från elva minuter trots att Patrik Karlsson Lagemyr visade stort intresse för att slå den. 

Både kaxigt, kyligt och med facit i hand smart av Sana, som tar med sig ett mål hem i stället för en bommad straff. 

Första trepoängaren på 15 matcher i allsvenskan. Lättnaden och glädjen gick att ta på i det blåvita lägret efteråt. Okomplicerad fotboll, två anfallare, rätt attityd och tufft duellspel lade grunden till det. Rolle Nilsson-effekten om ni så vill. 

Blåvittcoachen bytte in Mattias Bjärsmyr i andra och körde fembackslinje. Laget hade inga större problem med att hålla borta Falkenberg från de farligaste ytorna och Giannis Anestis i målet såg ut som Giannis Anestis igen. 

Extra plus till August Erlingmark som går från klarhet till klarhet som mittback. Resolut, stark i luften, säker med bollen och fina ledaregenskaper. Han känns gjuten där framöver. 

Och så några rader om Pontus Wernbloom. Det ser kantigt ut, han slarvar ibland och har sannolikt en bra bit kvar till toppformen, men så mycket nytta han gör genom sitt sätt att vara. 34-åringen stångas, tacklas och han skäller på domaren, motspelare, lagkamrater och gissningsvis även på sig själv. 

En drömspelare för en tränare och oerhört betydelsefull för IFK Göteborg på alla plan. Han spelade knappt en timme mot Falkenberg, sannolikt med Europa League-kvalet mot FC Köpenhamn på Ullevi på torsdag i åtanke. 

Spelmässigt har Blåvitt fortfarande mycket att jobba med, de individuella misstagen som ger motståndarna gratischanser finns fortfarande för att nämna något, men laget åker hem till Göteborg med tre poäng och det är allt som räknas. 

Roland Nilsson har fått en kanonstart på sitt nya jobb och efter några prövande veckor får klubben lite andrum och leendena är tillbaka på Kamratgården. 

Marcus Wulcan analyserar nya Blåvittränaren Roland Nilsson

Källa: Expressen