Medborgargardet beväpnar sig – för att skydda sig mot ”plundrarna” i eldinfernot

– Dra åt helvete, ni har inget här att göra om ni inte är härifrån, skriker den skelögde mannen vid vägspärren in till eldhärjade staden Estacada.

I jeansen har han en pistol. 

Han är långt ifrån den enda utrustade med vapen här i området.

Landskapet är insvept i en orange askdimma och solen har inte trängt igenom på flera dagar.

Minst 40 000 människor har evakuerats från sina hem och skogsbränderna är de värsta någonsin.

”En nödsituation”

Minst fyra personer har dött av bränderna i Oregon, lägger man till bränderna i Kalifornien och Washington är dödstalet närmare 30. Tidigare i augusti var det extrem värmebölja på flera platser i USA och Kaliforniens guvernör, Gavin Newsom, deklarerade tidigare i veckan att ”debatten om klimatförändringar är över. Kom bara hit och titta. Detta är på riktigt”. 

Oregons guvernör, Kate Brown, kallade även bränderna för ”de värsta på en generation”

Will Hoight hjälper frivilligt till att släcka bränder.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Tar lagen i egna händer 

I Oregon har elen gått på många håll och hus står helt övergivna. Ägarna har tvingats lämna hals över huvud. Istället har nu ett antal individer från området självmant tagit på sig att patrullera och kontrollera fordon. 

De hävdar att polisen inte har tid eller att de helt enkelt lämnats i sticket av countyt och nu själva tvingas ta lagen i egna händer.

I sociala medier är ryktesspridningen omfattande. Polis och FBI Oregon har upprepade gånger gått ut och dementerat att det skulle vara Antifa bakom skogsbränderna, liksom att det skulle pågå omfattande plundringar. 

– Ryktena om tjuvar är kraftigt överdrivna. Vi har inte haft några bekräftade fall av plundringar i staden, har staden Molallas polischef Frank Schoenfeld, sagt till Oregon Live. 

”Om de inte vet vem du är kommer de skjuta”

En av poliserna som är ute och kör i området varnar oss från att köra in på småvägar.

– Det finns gott om uppjagade bonnläppar med mycket vapen som kommer att skjuta om okända kommer, säger officer Griffith från den lokala polisen.

Han är inte orolig när han är ute och jobbar.

– De skjuter inte mot oss. Det här är folk som redan är offer på grund av bränderna och som inte vill bli det ännu mer. Men om de inte vet vem du är kommer de att skjuta.

Nära en brandstation har män med pickups samlats för att kunna undsätta djur – men också för att hålla täta sambandskontroller kring suspekta personer och fordon som de sett. 

De håller kontakt via svällande sms-kedjor.  

Countyt har infört ett utegångsförbud för att stoppa obehöriga från att röra sig fritt i de värst drabbade områdena. 

Rykten sprids på sociala medier 

Nästan alla vi pratar med har en bild av att de som är ute och förstör är #Black Lives Matter-aktivister – ”Antifa” – som är ute och plundrar eller som ligger bakom skogsbränderna. Alla känner någon som sett någon göra något suspekt. Någon säger att de hört någon som kastat molotovcocktails ut i skogen. Få har förstahandsuppgifter.

I lokala Facebookgrupper sprids bilder och rykten. Folk frågar desperat efter om en bro verkligen har brunnit upp – det visar sig att ryktena inte alls stämmer.

Bron står kvar och är inte ens rörd av skogsbränderna.  

Damien, i 20-årsåldern med en stor vit pickup och Trumpflaggor, visar bilder som hans släktingar tagit – de visar bakluckan på en pickup full med gasoltankar. 

– Det är bara Antifa hela bunten och de är här ute och tänder på när de inte kan vara och demonstrera inne i Portland längre, säger Damian.

John Travis, 52, hejar på boende i området medan Dan Fraijo, 50, och Ashley Fraijo, 32, tittar på.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

”De som plundrar borde hängas”

Erik Meedom håller på att flytta och kontrollerar sina prylar i sitt hus. 

Han berättar att han konfronterat två män som frågade om han behövde hjälp.

– Sen såg jag dem på nyheterna och att de gripits för plundring. De som plundrar borde hängas, säger Erik Meedom, 55.

I själva verket har endast en person gripits i staden Molalla för plundring – en 55-årig man från området. 

Invånarna här har tagit både övervakning och släckning av bränder i egna händer. 

Will Hoigt är en av de frivilliga som är ute och släcker skogsbränder med hjälp av spadar och motorsågar. Förutom motorsåg i händerna och kniv har han även en pistol i brösthölstret. 

– Antifa kan komma när som helst, var som helst. Det är bäst att vara förberedd.

Brenda Graham, 65, är orolig för vad röken och askan från bränderna gör med henne och alla andra invånare.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

En av dem som känner sig betydligt tryggare med gardena ute och patrullerar är Janet Bernert, 58. 

Det är inte bränderna som skrämmer henne. 

Litar inte på myndigheterna 

Det är plundrarna, säger hon. 

– Jag känner mig rädd och skrämd över situationen så därför känns det skönt när jag pratar med de här killarna och jag hör att de är ute och kontrollerar dem som inte har något här att göra. 

Hon får medhåll av sin man.

– Vi litar inte på att myndigheterna kan skydda oss i det här läget, säger Ted Bernert, 60.

Janet Bernert tittar till sina föräldrars hus och får tårar i ögonen när hon tänker på deras hus i farozonen.  

– Det är först när du själv är i knipa som du förstår att vapnet är ditt enda skydd. Vi är rädda att de dåliga personerna har vapen, men om du är en god person, hur skyddar du dig då?

Källa: Expressen