Jonathan startade första företaget endast 13 år gammal: ”Hade köp och sälj i blodet”


I förra delen av artikelserien, ”Stafetten”, fick ni läsa om Maria Stigsson, ridskolechef på Vissmålen i Huskvarna. Hon lämnade över stafettpinnen till Jonathan Larsson, som därmed är nästa person att intervjuas.

Vi träffas i lokalerna där han tillsammans med sin bror Joakim driver företaget Campout som säljer allehanda campingtillbehör och fritidsartiklar, mest via e-handel. Platsen är utmed Verktygsvägen i Tenhult, landets största metropol för husvagnar och husbilar.

— Det är förstås inte konstigt att jag jobbar med något som är kopplat till husvagnar och husbilar, konstaterar Jonathan.

Men vi backar bandet. Efter att ha tagit sig igenom låg- och mellanstadiet som en vanlig men klåfingrig pojke som ville testa det mesta han såg framför sig, startade han det första företaget även om det inte blev registrerat som ett sådant.

— Jag hade köp och sälj i blodet då både pappa och farfar varit företagare. Det var farfar som grundade Öggestorp Husvagnar 1958 när Kabe hade sett dagens ljus.

Men som ung tonåring var det inte husvagnar det handlade om.

— Nej, jag fick tillåtelse av mina föräldrar att göra om tvättstugan och inreda den som en liten kiosk. Jag hade kontakter hos en grossist i Nässjö som jag kunde beställa mitt sortiment ifrån, bestående av mest godis och chips.

Hur gick då affärerna i kiosken?

— Nja, det var ju mest på skoj men jag fick smak på det, inte bara godiset utan affärer.

Kioskverksamheten fortsatte i ungefär ett år innan det var dags för nästa utmaning. Jonathan började först köpa begagnade cyklar och sedan mopeder.

Vad hade du för drivkraft på den tiden?

— Jag gillade att meka och plocka med grejerna men den största drivkraften var att köpa något och sälja senare till ett högre pris. Ibland gick det bra, men en och annan förlust blev det också. Det var också nyttigt eftersom man lär sig av misstagen, säger Jonathan, som också började köpa och sälja begagnade bilar.

Valet till gymnasiet blev också relativt väntat, handelsprogrammet med ekonomisk inriktning på Sandagymnasiet i Huskvarna.

Vad ville du bli när du började på gymnasiet?

— Företagare, men jag var även intresserad av jordbruk och köpte därför 20 höns som jag förvarade hemma på min farbrors gård. Jag kunde nog ha blivit bonde också och då driver man ju också ett företag.

Vid sidan om alla tankar på företag så fanns det ett stort intresse för musik.

— Jag växte upp i en frikyrklig miljö med mycket sång och musik. Jag började spela trummor och gör det fortfarande i det egna bandet Real Band. Vi spelar det mesta, ibland i kyrkor men också på företagsevent.

När Jonathan var 24 år gifte han sig med Emma. Hon var inte direkt motsatsen, utan var också intresserad av företagande och i dag driver hon två Body Shop-butiker i Jönköping.

— Det är fullt upp dagarna i ända, men har man företagandet i blodet så är det en helt normal livstil för oss, säger Jonathan.

I dag består familjen av döttrarna Hilma och Ellie och sonen Elmer. Döttrarna har ett stort intresse för hästar.

— Det är fokus på hästar just nu, sonen är bara fem men han är minst lika klåfingrig som jag var.

Efter att Jonathan och brorsan Joakim drivit Öggestorps Husvagnar i några år där pappa Kennert också fanns med, var det dags att starta nuvarande bolaget Campout.

— Vi tror ju på att camping och aktiv fritid kommer att växa och fånga nya målgrupper. Det är också många som upptäckt naturen och Sverige under pandemin. Om försäljningen av husvagnar och husbilar gått ner något så märker vi inte av det direkt när det gäller tillbehör, säger Jonathan.

Hur mycket har du själv campat i en husvagn?

— Väldigt mycket, vi är ju uppvuxna i en vagn och har sett det mesta av Sverige men också en del utomlands.

Nu blir det inte lika ofta för familjen Larsson. Jonathan beskrivs av vänner som en väldigt händig man. Det har resulterat i att han mer eller mindre byggde en egen sommarstuga i trakterna kring Sund, och villan i Bogla har han också till stor del byggt med viss hjälp av familjen.

— Vi fick hjälp med grunden, väggarna och taket men i övrigt så skötte vi allt inredningsarbete.

Hinner du med något annat, du verkar ha fullt upp som sagt?

— När man trivs med livet blir det inte jobbigt att ha fullt upp. Men min rekreation är golf och favoritbanan är Viredaholm och handikappet runt 20. Det kan bli bättre.

När intervjun närmar sig sitt slut är det dags för Jonathan att lämna över stafettpinnen till någon annan intervjuperson.

— Jag tycker ni ska träffa min tidigare granne Jan Briland. Han har nyligen gått i pension efter många år som polis. Fråga honom vad som varit hans tuffaste beslut att ta i sin yrkeskarriär.

Svaret får ni nästa söndag.

Fakta: Jonathan Larsson

Ålder: 39 år.

Bor: Villa i Bogla utanför Tenhult.

Familj: Fru Emma, barnen Hilma, Ellie och Elmer.

Favoriträtt: Husmanskost.

Läser: Samhällsmagasin.

Fritidsintressen: Golf, musik och familjen.

Favoritresmål: Svenska fjällvärlden.

Källa: Jnytt