Folkmassa såg på och filmade när poliser blev brutalt misshandlade

De två männen, 28 respektive 35 år, stoppades på Tjärhovsgatan av två poliser – en man och en kvinna – efter att ha klottrat vid Björns Trädgård på Södermalm i Stockholm.

Poliserna höll kvar männen, som uttryckte sig nedsättande och förolämpande och slutligen hotfullt mot dem. 28-åringen uppgav att han tänkte ta en cigarett och att poliserna skulle behöva “brottas” om de tänkte stoppa honom.

De tryckte honom mot en vägg, varpå 35-åringen rusade mot poliserna med knutna nävar. Den manliga polisen gav honom då ett knytnävsslag i ansiktet. 28-åringen svarade med att dra poliskvinnan i håret och slå henne med knytnäven i ansiktet. Därefter gick han fram till den manlige polisen, som låg på marken för att hålla fast hans 35-årige kumpan, och gav honom en kraftfull fotbollsspark i huvudet.

I det läget fick poliskvinnan panik, drog sitt vapen och skrek att hon skulle skjuta. Hon valde dock att istället använda sig av pepparsprej, varpå situationen lugnade sig. Därefter fick hon hjälp av en väktare från Hotel Scandic att hålla fast männen, och sedan kom fler polispatruller till platsen.

“Uppiskad stämning mot polisen” under BLM
Ett stort antal personer blev vittnen till händelsen. Ingen ingrep, men väldigt många filmade misshandeln med sina mobiler.

– Jag kände mig då väldigt förödmjukad, säger polismannen i förhör och fortsätter:

– Att så många människor filmat samtidigt som jag och [den kvinnliga polisen] slagits för våra liv och att dessa filmer nu skulle komma och valsa runt i sociala media och utan att någon ens hjälpt oss.

Förödmjukelsen handlade också enligt polismannen om att stämningen mot polisen, “inte bara här på Södermalm utan i stora delar av världen, är uppiskad sedan en tid tillbaka och att det skulle underblåsa hur filmer cirkuleras på internet, kryddat med fientlighet mot ljust honom för att han är polis”.

De två männen, som båda har en lång rad tidigare domar mot sig, döms nu för en rad nya brott.

29-åringen döms till ett och ett halvt års fängelse för grovt våld mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, tolv fall av skadegörelse med mera. Han ska också betala 15.650 kronor i skadestånd till den manlige polisen och 10.650 kronor till den kvinnliga.

35-åringen döms till skyddstillsyn för skadegörelse, ringa narkotikabrott samt förgripelse mot tjänsteman. Han friades dock från försök till våld mot tjänsteman eftersom det inte ansågs bevisat att han försökt angripa polismannen med våld i samband med sin rusning.

Källa: Fria tider