Hangry? Så slipper du blodsockerblues

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskning visar att vårt arbetsminne kan bli sämre om vi skippar frukosten.

Foto: Colourbox

Forskning visar att vårt arbetsminne kan bli sämre om vi skippar frukosten.

Att skippa frukosten kan göra dig ofokuserad och trött på jobbet – hela dagen. Forskning visar även att vårt arbetsminne kan bli sämre om vi inte fyller på med energi.

– På morgonen behöver vår kropp och hjärna energi från bra kolhydrater, säger Marika Laaksonen, ansvarig för hälsofrågor i Fazers forskningsteam.

Någonstans i kontorslandskapet hör du en mage kurra. Det är ännu en kollega på diet och denna gång är det fasta som är på tapeten. En timme innan lunch hör du personen smyga iväg för att inta dagens första mål mat. Att äta hälsosamt behöver inte vara krångligt eller begränsande. Marika Laaksonen, ansvarig för hälsofrågor på Fazers forskningsteam, förklarar varför man inte ska skippa frukosten – eller haka på trenden med fasta. 

Sämre arbetsminne

– Vår kropp har en dygnsrytm. Det är mer optimalt att äta den största måltiden på morgonen än på kvällen och natten eftersom vår ämnesomsättning är mer aktiv på morgonen och under dagen. Forskning visar att vårt arbetsminne kan bli sämre om vi skippar frukosten, säger hon. 

Foto: Fazer

Marika Laaksonen, ansvarig för hälsofrågor i Fazers forskningsteam.

Bra mat för hälsan är till exempel grönsaker, frukt, fullkorn, fibrer, fisk, skaldjur, baljväxter, nötter och frön. Välj mjuka fetter och oljor framför till exempel smör och grädde. Ät lagom av kött och mejerivaror. Det är även viktigt att äta regelbundet för att inte bli hangry och drabbas av blodsockerblues.

Stimulerar upptag av socker

– Om du äter på oregelbundna tider och för mycket socker kan du få stora svängningar i blodsockernivån. Efter att ha ätit för mycket socker eller snabba kolhydrater stiger dessutom blodsockret snabbt. Vår kropp svarar genom att isolera insulin som stimulerar upptag av socker till muskler och organ, säger Marika Laaksonen.

Glöm inte protein och fett

Det är mer optimalt för kroppen att äta fem till sex måttliga eller små måltider än att äta några få stora måltider per dag.

– Dessutom bör vi vara uppmärksamma på sammansättningen av varje måltid eller mellanmål. Ät en lagom mängd bra kolhydrater, fullkorn och grönsaker. Då kommer din blodsockernivå att bli jämn. Glöm inte heller att äta protein och fett, säger Marika Laaksonen.

”Satsa på bra kolhydrater”

Om man är morgontrött kan frukosten bli lidande till förmån för en extra kvart under täcket. Men det är inte svårt att sätta ihop en näringsrik och bra frukost.

– Jag brukar äta bröd med pålägg. Satsa på bra kolhydrater som kommer från fullkorn eller protein från fisk, fågel eller hummus. Men även bra fett från margarin, avokado och nötter. Glöm inte att äta något färskt som frukt, bär eller grönsaker, gärna i en smoothie. 

Råg-, blåbär- och björnbärssmoothie

Foto: Fazer

Ingredienser

ca 5 dl

1 skiva Rågform
1 mogen banan (gärna fryst)
1 dl frysta björnbär
1 dl frysta blåbär
3 dl yoghurt, naturell eller med vaniljsmak
1 msk mandelsmör
Ev agavesirap (för sötare smoothie)

Frysta bär till garnering

Gör så här

Mixa ihop alla ingredienser till en slät och krämig smoothie. Häll upp i glas.

Garnera gärna med frysta bär.

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

LÄS OCKSÅ

Källa: Aftonbladet