Försvarsministern utmanas i Borlänge

Försvarsminister Peter Hultqvist har en grundmurad bakgrund som politiker i Dalarna. Innan han valdes in i riksdagen 2006 har han bland annat varit långvarigt kommunalråd i Borlänge – och under flera år även kommunstyrelsens ordförande.

2001 blev han ordförande i Dalarnas socialdemokratiska partidistrikt. Men efter 18 år lämnade han posten förra året.

– Jag tycker att det är dags för mig att överlåta till nya krafter. Det har varit spännande och stimulerande, men nu är det dags att lämna över till någon annan, sade han då till SVT.

Nu vill han emellertid göra politisk comeback i hembygden och är valberedningens förslag till ny S-ordförande i Borlänge.

– Vi tycker att han är den bästa kandidaten. Av två stycken tycker vi att Peter kan bidra mest i utvecklingen av socialdemokratin. Dels är han känd i Borlänge, sen är han en av våra duktigaste politiker i det här landet enligt vår bedömning, säger Mariann Nordlöf som är sammankallande i valberedningen.

Motkandidaten är Erik Nises, nuvarande vice ordförande för S i Borlänge och tidigare pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven. Av fem personer i valberedningen reserverade sig en till förmån för honom, berättar Mariann Nordlöf.

– Det är en ung kille som också är jätteduktig. Det var väldigt svårt, men som vi bedömer det är Peter Hultqvist den som Borlänge arbetarkommun har mest nytta av.

Måndag den sjunde september ska det försenade årsmötet hållas – på grund av coronapandemin fick det flyttas från våren.

– Då får vi se vem det blir. Det är viktigt att medlemmarna får säga sin mening, säger Mariann Nordlöf.

DN har sökt Peter Hultqvist. Hans pressekreterare hälsar att han avstår att kommentera.

Erik Nises är marginellt mer talför:

– Jag har inte så mycket mer att säga än att jag är nominerad och hoppas naturligtvis bli vald på årsmötet på måndag, säger han.

Läs mer:

Sverige bjuder in USA till flygövningar i norr

Källa: DN