Halvraka rör från Moderaterna om regeringsfrågan är inte tillfredsställande

Det har varit tydligt att Sverigedemokraterna hållit låg profil en längre tid i syfte att kratta manegen för ett framtida samarbete med Moderaterna, men för de som gått och hoppats på att nästa regering ska bestå av Moderaterna, Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna, kan nu se sina drömmar grusade för så kommer inte att bli fallet. Som jag påtalat tidigare kan partiet däremot bli samarbetsparti till en framtida M-ledd regering – likt Dansk Folkeparti tidigare var till den danska regeringen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson deklarerar nämligen i en intervju att M kan tänka sig att regera tillsammans med KD och L, men inte med SD eftersom de har för olika syn på vissa sakfrågor. På frågan om Centerpartiet är välkomna tillbaka in i värmen, är dock svaret mer luddigt och Kristersson konstaterar att han gärna samtalar med Centerpartiet eftersom det är många frågor där partierna har samma uppfattningar, men att han aldrig kommer låta regeringsfrågan avgöras av att C inte vill samtala med andra partier.

På frågan om hur M ser på C hade vi väljare behövt ett rakt svar och inte dessa halvmesyrer. Självklart skulle Kristersson proklamerat att ett samarbete med C aldrig kommer att bli aktuellt oavsett form. Nu lämnar han fortfarande dörren på glänt, vilket är oroväckande eftersom Centerpartiet flera gånger visat att de inte vill medborgarnas bästa. Om Moderaterna inte levererar raka besked till väljarna inför nästa val så lär de förlora röster eftersom ingen vill ha en repris av finalen av föregående val.

Dessutom innebär förmodligen Kristerssons utsträckta hand till Liberalerna att de räddas kvar ovanför riksdagsspärren eftersom det fortfarande finns väljare som gärna ser en klassisk borgerlig regering. Problemet är att Liberalerna numera är en skugga av det forna Folkpartiet och dessvärre inte kommer att hjälpa Sverige framåt i den svåra tid vi har framför oss.

För mig som inte är vän av något parti är Moderaternas vision lite av en besvikelse. Jag trodde att M nu var starka nog att gå fram ensamma och klippa banden till alla forna allianser med siktet inställt på att ha en renodlad M-regering vid valvinst istället för att redan nu peka ut sina framtida kollegor, men det är uppenbart att de har svårt att lämna Alliansen därhän och det är inte till deras fördel. Tur att det är två år kvar till nästa val, annars hade det blivit en sömnig tillställning!

#wehearditallbefore

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ulf-kristersson-kommer-inte-lata-c-diktera-regeringsfragan

Källa:  Jenny Piper