Klockan klämtar för Timors förlorade generation

Tusentals barn fördes bort från Östtimor när Indonesien startade sin militärockupation av Östtimor 1975. Minst 4.000 barn fördes bort från sitt hemland mellan 1975-1999, de splittrades från sina syskon och uppfostrades av indonesiska familjer eller blev övergivna väldigt långt hemifrån. Vissa behandlades bra, medan andra utsattes för våld och andra övergrepp samt fick se sina syskon dödas och hembyar som bombades sönder.

En man som nu är vuxen och bor med sin familj på ön Java i Indonesien, berättar om hur han som pojke lekte utanför kyrkan med sina vänner medan hans mor var inne i kyrkan. Då kom en bil med två soldater som frågade barnen om de visste vad huvudstaden i Indonesien heter. Det visste inte barnen så soldaterna berättade att den heter Jakarta och frågade om de ville se staden, vilket barnen så klart ville så de hoppade upp i jeepen. En av soldaterna tog med sig mannen som berättar sin historia till sitt hem på Java och adopterade honom in i sin familj. Soldaten var vänlig och sade alltid att du är min son, medan familjens övriga barn behandlade honom som ett syskon. Han fick gå i indonesisk skola, fick ett nytt namn, ny religion och glömde till slut bort sitt eget språk. När hans fosterfar dog kom minnena tillbaka om hans riktiga föräldrar och alla hans syskon samtidigt som en främling sökte upp honom för att berätta att hans riktiga familj letade efter honom.

En kvinna som blev bortförd berättar att hon inte blev lika bra behandlad av sin nya familj utan fick agera hembiträde och passa upp på familjemedlemmarna. Dessutom blev hon sexuellt utnyttjad av sin styvfar. Vid 17 års ålder flydde hon från fosterhemmet och tog tillbaka sitt riktiga namn.

Asia Justice Right är en organisation som arbetar för att söka upp barn som förts bort och återförena dem med sina familjer. Många barn har dock inte återfunnits alls. I Al Jazeeras kortdokumentär får man följa några av de barn som man lyckats hitta och som vuxna nu ska återvända till sina familjer.

Decennier senare börjar således de överlevande offren för dessa tvångsseparationer återvända till Östtimor på jakt efter sina förlorade familjer. I många har deras föräldrar redan hunnit avlida, men de välkomnas av syskon och andra släktingar. Dessa människor känner knappt varandra och de pratar inte samma språk, men de är familjer som äntligen får vara tillsammans igen samt förhoppningsvis läka såren.

https://www.aljazeera.com/programmes/101east/2020/08/return-east-timor-children-200827140238359.html

Källa:  Jenny Piper