“Nu är det nog” – Här kastas knivbeväpnade Bilal ut från bussen av hjältechauffören Tomas

Det är kvällen den 25 oktober förra året som busschauffören Tomas Magnusson går på sitt nattpass i Trollhättan. Han ska under kvällen och natten köra nattbussen som går mellan Trollhättan och Lilla Edet.

Vid niotiden kommer han fram till Lilla Edet och två resenärer går på bussen, som båda betalar för sig. Sedan dyker även en arabisk man upp som även han kliver på bussen, men utan att betala. När Tomas uppmanar araben att betala för sig som alla andra, så blir han ignorerad. Han verkar inte förstå svenska.

När det blir dags för Tomas att köra iväg med bussen dyker ett gäng personer upp utanför bussen. Den arabiske bussresenären ställer sig i vägen för bussdörrarna så att de inte går att stänga, och pratar med gänget utanför. Vare sig han eller gänget utanför verkar ha bråttom.

– Jag tänkte att är de kompisar till killen så kan det bli tufft här, berättar Tomas för polisen.

Tomas gör ett sista försök att få den arabiske resenären att betala för sig. Han vädjar även till utlänningarna utanför bussen om hjälp med att lösa situationen, men de ignorerar honom. Det blir droppen för Tomas.

“Nu var det nog”
– Jag gick mot hans rygg med min bröstkorg, och han tog då ett steg utanför bussen. Jag ville få av honom för nu var det nog, berättar Tomas Magnusson.

– Det blev kropp mot kropp och han var tvungen att ta klivet utanför bussen. Jag tryckte till honom med mina båda händer för att kunna få av honom och stänga dörren.

I det läget sliter den arabiske mannen plötsligt upp en stor kniv från jackfickan.

– Han höjde upp armen som att han skulle hugga mot mig. Jag blev ganska kall i det läget, berättar Tomas.

– Det var riktigt hotfullt. Han var på väg fram mot mig och det kunde gått riktigt illa.

Men gänget utanför går oväntat emellan och drar bort den knivbeväpnade mannen från bussen. Tomas agerar blixtsnabbt och stänger bussdörrarna så att ingen ska kunna komma in i bussen. Innan han kastat av den arabiske mannen har Tomas även tryckt på överfallslarmet, men det tar lång tid innan polisen kommer.

Efter händelsen var Tomas rädd och chockad. Han fick stöd från de övriga bussresenärerna som kom fram och pratade med honom medan de satt i bussen och väntade på polisen.

– Jag känner fortfarande obehag när jag ska köra denna sträckan. Jag vill absolut inte träffa honom igen, berättar Tomas.

Syrisk flykting
Nu åtalas den arabiske resenären, en 23-årig syrisk flykting med namnet Bilal, för händelserna på bussen i Lilla Edet förra hösten. I polisförhör förnekar han att han hotat busschauffören med en kniv och hävdar att det var en pinne han höll i handen.

– Jag blev ledsen och arg för att jag inte fick åka med, säger han.

Bilal har kommit att bli plåga för många boende i Lilla Edet. Bland annat har den unge araben ägnat sig åt att förfölja och trakassera en minderårig svensk tonårsflicka i samhället. I oktober förra året sökte han upp flickan i en skogsdunge, försökte pussa henne och trycka in hasch i hennes mun.

Han har därefter fortsatt att förfölja flickan för att tafsa på henne och ofreda henne sexuellt. I februari i år beslutade domstolen om kontaktförbud för Bilal, något han ignorerat. Han har under våren och sommaren fortsatt att trakassera den unga flickan.

Förutom attacken mot busschauffören och trakasserierna mot den svenska tonårsflickan har Bilal vid ett par tillfällen under våren även ertappats med att stjäla varor från butiker.

Bilal är tidigare dömd för brott. I mars i år dömdes han för olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Påföljden blev dagsböter.

Nu åtalas han återigen för brott. Denna gång för grovt olaga hot, brott mot knivlagen, stöld, ringa stöld samt flera fall av ringa narkotikabrott, sexuellt ofredande, ofredande och överträdelse av kontaktförbud.

Källa: Fria tider