Isabella Lövin avgår

Isabella Lövin

Publicerad 26 augusti 2020 kl 10.37

Politik. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) avgår. Det meddelar hon i en debattartikel i den socialdemokratiska kvällstidningen Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Lövin uppger att hon helt kommer hoppa av politiken och både lämna uppdraget som vice statsminister och miljö- och klimatminister såväl som uppdraget som språkrör för Miljöpartiet. Till Dagens Nyheter säger Lövin att hon kommer sitta kvar till dess att ett nytt kvinnligt språkrör kan ta över, vilket tidigast beräknas ske i slutet av januari nästa år.

“Efter fyra år som språkrör, under en politiskt mycket turbulent tid med bland annat övergångsregering, ett helt nytt blocköverskridande samarbete och coronakris, längtar jag efter att växla ner tempot och ha mer tid för skrivande och för min familj”, skriver Isabella Lövin i sin debattartikel. Lövin skriver också att hon vill avgå i god tid innan valet 2022, för att ge den som tar över efter henne bättre förutsättningar.

Lövins avhopp kommer som en överraskning. Hon tillträdde posten som språkrör för Miljöpartiet 2016 och väntades sitta fram till åtminstone nästa mandatperiod. Ett språkrör kan enligt Miljöpartiets stadgar inneha posten i upp till nio år i rad. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand satt båda i nio år, medan Birger Schlaug var språkrör i mer än tio år, men då fördelat på två olika omgångar.

Källa: Fria tider