Rapport: Dyrkandet av Tegnell inget problem för trovärdigheten hos svensk media

Publicerad 2 augusti 2020 kl 00.15

Inrikes. Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet, kritiserade i sitt sommarprat hur svenska medier har “idoliserat” Folkhälsomyndigheten och tappat sitt kritiska perspektiv. Men att idolisera sina myndigheter under en kris är helt naturligt för vilket makt- och medie­etablissemang som helst, visar en ny svensk studie.

Gilla artikeln på Facebook

Docent Marina Ghersetti vid medieforsknings­institutet JMG vid Göteborgs Universitet har studerat hur media har hanterat coronakrisen i Sverige och hennes bedömning är att det hela har gått till så som man kan förvänta sig att de ska gå till.

– I samband med kriser brukar mediernas rapportering i första läget vara väldigt okritisk. Ansvarsutkrävandet kommer i efterhand, när man har mer koll på läget. Sedan några veckor tillbaka är det tydligt att vi befinner oss i den fasen. Just nu är det mycket kritik mot bland annat regeringen, FHM och mot hur sjukvården varit organiserad, hävdar Marina Ghersetti i DN.

Från andra håll hörs nu kritik mot hur Björn Olsen målat upp en bild av att svenska makthavare och medier skulle sitta och hålla varandra om ryggen.

En av dem är Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg, som i egenskap av maoist har varit verksam i Sveriges kommunistiska parti och flera andra kommunistsekter, och som nu är kritisk till att Björn Olsen kallade svenska medier för “en sekt” under sitt sommarprat.

– Om man kallar medierna i Sverige för en sekt, då har man inte klart för sig vad en sekt är, säger Aschberg till DN.

Regeringens coronakommission, som leds av den stalinistiske veteranen och domaren Mats Melin, kommer att avlägga sin slutrapport om hur Sverige har hanterat coronakrisen senast den 28 februari 2022.

Källa: Fria tider