Så firades Pride – sol och båtfärd men ingen parad

Årets minst sagt annorlunda prideparad i Stockholm inleddes med att kronprinsessan Victoria höll tal inför de digitala deltagarna.

På riddarfjärden i Stockholm samlades ett gäng pride-utsmyckade båtar och på Mälarpaviljongen visades Kronprinsessans tal på storbild. Inför dagen var tanken att Pride Lake Parade skulle hållas, en parad för båtar längs med Riddarfjärden. 

Men initiativet fick i sista stund ställas in. Trots att tillstånd inte behövs för ett evenemang på vatten fick arrangören reda på att mötet enligt polisen fortfarande skulle kunna omfattas av förbudet mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer.

– Syftet med Pride Lake Parade har alltid varit att fira mångfald på ett tryggt och säkert sätt. Vi utgick från förordningens andemening, och då krävs det inget tillstånd. Att åka båt på Riddarfjärden med regnbågsflaggor finns det inga begränsningar emot och det krävs inga tillstånd, säger Vincent Ferrigan, initiativtagare till TSMNS, en av aktörerna bakom den tilltänka vattenparaden. 

Foto: Alexander Mahmoud

Men polisen gjorde bedömningen att eventet kunde betraktas som en opinionsyttring för regnbågsrörelsen. Det skulle innebära att vattenparaden trots allt skulle räkas som en sammankomst och därmed omfattas av förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. 

– Polisen fick in en anmälan som rörde initiativet. Utgår man från förordningens bokstav så är det rimligt. Vi tänkte att om det är max ett sällskap per båt så skulle det vara coronasäkert, säger Vincent Ferrigan:

– Vi har alltid försökt vara duktigast i klassen för att det alltid kan bli ett bakslag mot regnbågssamhället ifall det skulle uppstå en klustersmitta. Vi ville visa Stockholm att man kan göra något fysiskt och ändå respektera läget som råder.

Men en dag med 26 grader och sol kunde ett antal båtar inte hålla sig från att ta sig ut på vattnet. Kustbevakningen på vattenskoter var redo, men någon större samling vid Riddarfjärden blev det aldrig.

Var man på plats i Stockholm city kunde man man även skymta ett annat alternativt pride-tåg. Där slöt Dykes on Bikes, normalt sett längst fram i det årliga pridetåget, upp med ett motorcykeltåg.

Läs mer: Kronprinsessan Victoria: Vi får inte bli tysta

Så gick Prideparaden från otänkbar till folkfest

Källa: DN